A Valdaji Nemzetközi Vitaklub idén ünnepelte tízéves fennállását. Ez Oroszország vezető szakértői fóruma, ahol a nemzetközi politikai életet, azon belül pedig Oroszország aktuális szerepét vizsgálják. Tíz év alatt ötven ország összesen hatszáz Oroszországgal foglalkozó szakértője vett részt a fórumon. Különlegessége az, hogy a résztvevők igen széles politikai skálán mozognak, így rendszerint az ellenzék képviselői is hangot kapnak az eseményen. Ennek fényében is érdekes a fórum legnépszerűbb része: amikor az orosz elnök – jelen esetben Vlagyimir Putyin - válaszol a résztvevők kérdéseire.

Putyin beszéde, majd az azt követő kérdésekre adott válaszok alatt a szeptember 19-én megrendezett Valdaji Vitaklubon szóba kerültek azok a témák, melyek legjobban foglalkoztatják a szakértőket Oroszország kapcsán. Ennek része volt természetesen a szíriai polgárháború kérdése, melynek megoldásában Moszkva is kivette részét; hiszen végül a békés orosz megoldási javaslat győzött. Az orosz elnök beszédében erősen kritizálta a nyugati hatalmakat azért, mert nem tudtak konkrét tervvel előállni és arra az esetre se volt tervük, ha esetleg terroristák jutottak volna hatalomra a harcok folyamán. Ráadásul a tárgyalásokból gyakorlatilag teljesen kihagyták Asszad szír elnököt. Putyin szerint a megoldás továbbra is a tárgyalásokban rejlik a jelenlegi szír kormány és az ellenzéki erők között.

Az egyik résztvevő kétségbe vonta azt, hogy a megoldás egyedül orosz győzelem lenne, hiszen ha az Egyesült Államok nem fenyeget katonai beavatkozással, valószínűleg Asszad se lett volna ennyire kompromisszumra kész. Putyin erre csak azt válaszolta, hogy a fegyveres fenyegetés nem lehet megoldás minden problémára. Főleg annak fényében, hogy máig nincs eldöntve, ki vetette be a vegyi fegyvert.

Amikor még tárgyalás alapját képezte a katonai beavatkozás, kisebb médiaháború vette kezdetét az orosz elnök és John McCain között, melyről már korábbi írásunkban beszámoltunk. Putyin most azt nyilatkozta, hogy a New York Times-ban közölt írása saját ötlete alapján született, miután hallotta, hogy Obama a Kongresszus jóváhagyását kéri a támadáshoz. Véleménycikkével szeretett volna hatást gyakorolni az amerikai döntéshozókra és lakosokra, hogy ne hagyják jóvá az Egyesült Államok elnökének tervét.

John McCain válaszüzenetére is reagált Putyin. Ő személy szerint nem vette túl komolyan a Pravda.hu hírportálon megjelent írást. Sőt, felhívta a szenátor figyelmét arra, hogy ugyan a Szovjetunió idejében nagy tekintélynek örvendett a lap, azóta ebből nagyon sokat veszített- főleg kommunista beállítottsága miatt. Az orosz elnök viccesen hozzá is tette, hogy sajnálja, hogy amerikai kollégái nem kapták meg meghívását az eseményre, mert akkor az egész ország hallotta volna a véleményüket- habár valószínűleg nincs szó valós meghívókról, csupán egy kis provokációról.

A külpolitikán kívül szóba kerültek az Oroszországon belüli problémák is. Putyin kiemelte ezzel kapcsolatban, hogy az ország a demokrácia útján halad, azonban a polgároknak is el kell térnie ezen az úton a nyugati mintáktól és annak hatásaitól Oroszország belügyeire.

Ezzel kapcsolatban került megvitatásra többek között a homoszexuálisok helyzete és az ellenük indított propaganda-kampány. Putyin egy kérdésre felelve azt mondta, hogy a melegek nincsenek kitéve semmiféle diszkriminációnak Oroszországban, az új szabályozás csupán a nem tradicionális szexuális kapcsolatok propagálásának tilalmára terjed ki. Válaszában még egy olyan megjegyzést is tett, hogy az egyneműek házassága következtében az „európaiak kihalnak”. Amikor Silvio Berlusconi egy másik kérdésnél szóba került, akkor is visszatért erre a témára, és azt mondta, hogy „azért ítélték el, mert nőkkel volt. Ha homoszexuális lett volna, érinthetetlen maradt volna”.

A többi belügyet érintő kérdésben is éles válaszokat adott az orosz elnök. Amikor valaki a kisebbségek elnyomásával vádolta, azt reagálta, hogy ő igenis büszke Oroszország sokszínűségére, azonban szerinte nem ésszerű olyan mértékben figyelmen kívül hagyni a többséget, ahogyan azt Európa teszi.

A Forbes.com internetes portál egyik elemzője szerint Putyin felszólalása a Valdaji fórumon nem is amiatt volt igazán érdekes, amit mondott, hanem ahogyan azt mondta. Szakértők tömege vizsgálja ugyanis ilyenkor az elnök gesztusait és reakcióit. Tavaly az orosz elnök ideges volt és minden találkozót idő előtt otthagyott. Idén azonban visszatért régi önmagához és kifejezetten élvezte a szakértők kérdéseit. Mosolygott, nevetett, apró, provokatív vicceket csempészett be válaszaiba, és úgy tűnt, mint aki figyelmen kívül hagyja a rengeteg szkeptikust a szakértők soraiban. Moszkva részéről ez új politikai irányt jelölhet. Egyrészt, hogy felismerték, kicsit nyitniuk kell az ellenzék felé –ezért is hívták meg annak több jelentős képviselőjét-, valamint hogy alapvetően biztosak politikájukban és ki is tartanak amellett.

Hogy mennyire biztos és stabil ez a politika, az még a jövő kérdése, hiszen a nemzetközi politikában szerzett erős pozíció még viszonylag új Moszkvának. Hatalmas elismerést először az Edward Snowden, volt CIA és NSA ügynöknek adott tartózkodási engedéllyel, majd a szíriai konfliktusban vállalt kiemelt szerepével vívott ki magának. Annyi biztos, hogy Putyin elég erősnek érzi magát arra, hogy hosszabb ideig pozíciójában maradjon. Az orosz elnök egy beszélgetésen annak lehetőségét se zárta ki, hogy indul a 2018-as választásokon.