Sosem látott tömegek keltek útra és minden korábbinál többen keresték fel az ország turistalátványosságait Kínában, ahol a hónap első napján egyhetes munkaszünet kezdődött.

MTI - Az "aranyhétként" emlegetett ünnepi napok jellemzően az év legforgalmasabb időszakának számítanak a kelet-ázsiai ország közlekedésében. A vasúti hatóság tájékoztatása szerint kedden több mint 10,3 millió ember szállt vonatra országszerte, mely új országos rekord és 13 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. A központi televízió, a CCTV riportjában zsúfolt vasútállomásokról, szerelvényekre váró tömegekről számolt be, megemlítve: a közutakon sem sokkal jobb a helyzet. Autóval várhatóan naponta mintegy 85 millióan közlekednek majd a következő napokban, részben az autópályadíjak átmeneti feloldása miatt. A munkaszüneti héten összesen 610 millió ember kelhet útra, számuk a repterek belföldi utasaival együtt a 620 milliót közelíti majd, ez a tavalyi értéknek csaknem a duplája.

A televízió statisztikái szerint nemcsak az utasok, de a belföldi turisták száma is emelkedést mutat 2012-höz képest. Az ország 122 leghíresebb látványosságát kedden délután 5 órával bezárólag 66 millióan keresték fel, szemben a tavalyi 53 millióval. A kínai nagyvárosok utcái a beszámolók szerint teljesen megteltek, a jegypénztáraknál több órás sorbanállás jellemző. A CCTV arról is beszámol: a Kínai Népköztársaság megalakulásának 64. évfordulóját kedden a pekingi Tienanmen-téren ünneplő 110 ezer fős tömeg öt tonna szemetet hagyott maga után, szintén "rekordot" döntve ezzel a mennyiséggel.