A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerint jogtalanul bírságolta meg a marosvásárhelyi rendőrség azt a nőt, aki kétnyelvű - román és magyar feliratú - árucímkéket osztogatott egy marosvásárhelyi zöldségpiac árusainak.


MTI - Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének pénteki közleménye szerint Lakó Péterffy Tündét 1500 lejre (mintegy százezer forint) bírságolták meg. A szövetség szerint az is jogtalan lépés volt, hogy megakadályozták a nőt a címkék szétosztásában.

A kétnyelvűség büntetése - emlékeztet az RMDSZ - sérti a 2001/215-ös számú helyi közigazgatásról szóló törvény több cikkelyét, de ellentmond a 2007/282-es romániai törvénynek is, amely ratifikálja Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját.


Az RMDSZ szerint a helyi polgármesteri hivatal alá tartozó helyi rendőrség visszaélt hatalmával, ezért kérik az ügy kivizsgálását, és a szabálysértést megállapító rendőrök felelősségre vonását.

Az ügyről beszámolt a Népújság című napilap is, amely megszólaltatta Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi helyi rendőrség igazgatóját. A tisztségviselő szerint a nőt azért bírságolták meg, mert a polgármesteri hivataltól nem kért előzetesen engedélyt a árucímkék szétosztására, amit egy helyi önkormányzati határozat értelmében meg kellett volna tennie.


Lakó Péterffy Tündét már másodszor bírságolták meg 1500 lejre, miután korábban a Bernády György polgármester által a 20. század elején építtetett régi városháza termeinek az elnevezése ellen szervezett tiltakozáskor nyomtatványokat osztogatott közterületen.