Nem diszkriminálják a romániai magyarokat a román vezetők azon nyilatkozatai, amelyben elutasítják egy esetleges magyar többségű régió létrehozását - döntött szerdán a román országos diszkriminációellenes tanács.

MTI - Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke fordult szeptember elején a testülethez, s tett feljelentést Traian Basescu államfő, Victor Ponta miniszterelnök, Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes és Crin Antonescu, a román szenátus elnöke ellen. Az SZNT elnöke szerint egy esetleges magyar többségű régió elutasítása azt jelenti, hogy valamennyi ilyen közigazgatási egység román többségű lesz, ami szerinte "diszkriminatív" az ország magyar nemzetiségű polgáraival szemben.

A tanács azonban úgy vélte, hogy a szóvá tett nyilatkozatok nem minősíthetők a magyar nemzetiségű személyek elleni izgatásként. A tanács egyhangú döntésében úgy vélte, hogy ezek a nyilatkozatok a tervezett közigazgatási régiókról szóló társadalmi vita során hangzottak el, és figyelembe véve, hogy az érintettek politikusok és egyben közméltósági tisztségeket is betöltenek, kijelentéseik nem lépik túl a szabad véleménynyilvánítás határát.

A testület leszögezte, hogy ebben a kérdésben a diszkriminációellenes tanács kizárólag a szóban forgó nyilatkozatokról foglalt állást. Ez a döntés nem tekinthető olyan minősítésnek, ami egy esetleges majdani közigazgatási átszervezési tervezetre vonatkozik - olvasható a tanács közleményében.

A Romániában kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) egyelőre jegelte a közigazgatási régiók kérdését, miután egy alkotmánybírósági döntés szerint leghamarabb csak a jövő évben lehet népszavazást tartani az alkotmánymódosításról, ami előfeltétele a közigazgatási régiók létrehozásának.