Autóba rejtett pokolgép robbant pénteken Svédország konzulátusánál a líbiai Bengáziban, az épület súlyosan megrongálódott, de senki sem sérült meg.

MTI - Helyi és svéd tisztségviselők tájékoztatása szerint a robbanószerkezetet távirányítással hozták működésbe a város egyik előkelő negyedében. Ursula Ahlen svéd külügyi szóvivő Stockholmban elmondta, hogy a robbanás a svéd tiszteletbeli konzul hivatali épületén kívül történt.

A ház homlokzata megrongálódott, ablakok betörtek. Senki sem sebesült meg, mert a hivatal pénteken - a muzulmán munkaszüneti napon - zárva volt. Az elmúlt hónapokban számos támadás ért Bengáziban kormányzati irodákat, és a biztonsági szervezetek a 2011-ben kirobbant polgárháború óta hasztalan próbálják megteremteni a közrendet az országban.

Megszűnt a fegyverek központi felügyelete, a létrejövő milíciák hatósági jogköröket akarnak szerezni, s közben büntetlenül tevékenykednek. A múlt hét végén a fővárosban, Tripoliban amerikai különleges egységek elfogták az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik feltételezett vezetőjét. Egyes helyi fegyveres csoportok ezután megtorlást ígértek az amerikai érdekeltségek, de még más külföldiek ellen is.

Az amerikai rajtaütés felbőszítette az iszlamistákat, akik azzal vádolják a líbiai kormányt, hogy összejátszott az amerikaiakkal. Fegyveresek tavaly megtámadták az Egyesült Államok Bengáziban lévő konzulátusát, megölve a nagykövetet és három munkatársát.