Az amerikai lehallgatási botrányról George Spöttle beszélt az M1 ma reggel című műsorában.

A lehallgató – átjátszó állomásokkal kapcsolatban Magyarország elvárja, hogy az Egyesült Államok mihamarabb tisztázza a helyzetet és adjon magyarázatot a történtekre – közölte a Külügyminisztérium.  A külügyi tárca közleményében arra reagált, hogy a WikiLeaks az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség lehallgató-átjátszó központjainak helyszínét tartalmazó illusztrációs anyagot tett közzé, és az egyik térképen Budapest is szerepel.

George Spöttle biztonságpolitikai szakértő azt mondta: titkos, hogy Budapesten hírszerző központ vagy technikai bázis működött-e. Mint mondta, Angela Merkel nem számított rá, hogy egy szövetséges lehallgatja a telefonját, miközben például a terrorizmus elleni harcban is együttműködik a két ország.

A lehallgatások talán nem a politikára voltak kiélezve, hanem inkább gazdasági kérdésekre – fogalmazott a szakértő, hozzátéve, hogy az USA kicsit fél Európától, igyekszik kevesebb terméket beengedni, és saját termékeit preferálni (pl. autót, ruházatot), így bizonyos gazdaságpolitikai lépéseket szeretnének előre tudni, hogy az alapján tudjanak tervezni.

Az amerikai szenátus is vizsgálatot indít az ügyben a következő napokban, ugyanúgy Németországban a szövetségi államügyész vizsgálatot kért az ügyben – mondta el Georg Spöttle.

Ez egy kémjáték, minden ország megpróbál információt szerezni – szögezte le, hozzátéve, hogy inkább ipari kémkedés folyik, a különböző fejlesztések, innovációk érdekesek egy másik ország számára.