Százezrek kísérték utolsó útjára vasárnap Hanoiban Vo Nguyen Giap tábornokot, a délkelet-ázsiai ország legendás alakját, aki előbb Franciaország, majd az Egyesült Államok ellen vezette diadalra hadseregét.

MTI - A briliáns stratégiai megoldásairól és kíméletlen eszközeiről elhíresült hadvezér 102 éves korában hunyt el október 4-én egy katonai kórházban, hosszú betegséget követően.

"Éljen soká Vo Nguyen Giap tábornok" - skandálta a tömeg. Sokan sírtak, amint a vietnami zászlóval betakart, ágyútalpra helyezett koporsó elhaladt előttük. A gyászmenet Hanoi belvárosából a repülőtérig vonult, mintegy negyven kilométert megtéve.

Holttestét szülőföldjére, Quang Binh közép-vietnami tartományba szállítják, ahol örök nyugalomra helyezik a nap folyamán.

Giap, akit temperamentuma és vakmerősége miatt csak "Vörös Napóleonként" emlegettek, óriási tiszteletnek örvendett Vietnamban, és hírnévben csupán mentora, Ho Si Minh, a független Vietnam első elnöke múlja felül.

A partizánhadsereget vezető tábornok 1954-ben legyőzte a francia csapatokat Dien Bien Phu-nál. Zseniális győzelme, amelynek stratégiai hátterét ma is tanulmányozzák a katonai akadémiák hallgatói, nem csupán Vietnam függetlenségéhez, hanem a gyarmati rendszer bukásához vezetett az egész indokínai térségben.

Nguyen Phu Trong, a Vietnami Kommunista Párt főtitkára vasárnap, mielőtt a gyászmenet elindult volna, beszédet mondott, amelyet az állami televízió is közvetített. Egyebek közt hangoztatta, hogy Giap "az emberek tábornoka volt, emléke örökké megmarad szívükben, és a történelemben. Távozása nagy veszteség".

Az indokínai háború hőseként emlegetett Giap jelentős szerepet játszott az Egyesült Államok által támogatott dél-vietnami kormányzat legyőzésében, 1975 áprilisában ő volt a Saigont - a volt dél-vietnami fővárost - elfoglaló csapatok irányítója. A győzelem után egyesítették újra a kommunista Észak-Vietnamot a déli területekkel.

Katonai sikerei ellenére politikai karrierje meghiúsult. 1975-ben leváltották az észak-vietnami hadsereg éléről, és a hatalom első emberével, Le Duannal, a Vietnami Kommunista Párt főtitkárával szembeni nyílt konfliktusa miatt lépésről lépésre háttérbe szorították. Giap sokáig megtarthatta miniszterelnök-helyettesi címét, végül 1991-ben szorították ki teljesen a kommunista párt központi bizottságából.