Illusztráció
Ritkán látott tengeri teremtmény, egy 5,5 méteres szíjhal ezüstösen csillogó tetemére bukkant egy tengerbiológiai intézet munkatársa Kalifornia vizeiben búvárkodás közben.

MTI - Jasmine Santanának 15 ember segítségére volt szüksége ahhoz, hogy partra vonszolja a kígyószerű állat tetemét. Santana kilencméteres mélységben fedezte fel az állatot, amikor munkatársaival a Toyon-öbölben sznorkingolt. Megpróbálta egyedül partra vonszolni, de nem bírta.

A Catalina Island Marine Institute (CIMI) stábja egyedülállónak nevezte a vasárnapi felfedezést. "Soha nem láttunk még ekkora halat" - mondta Mark Waddington, a CIMI Tole Mour nevű hajójának kapitánya. "A legutóbbi szíjhal, amelyhez szerencsénk volt, egy méter hosszú volt" - tette hozzá.
Fotó: ABC

A szíjhalak csaknem ezer méteres mélységben élnek a nyílt tengeren, így igen ritkán látni őket. A CIMI szerint épp ezért csak alig tudni róluk valamit. A most talált hal vélhetően természetes okok miatt pusztult el. A tetemből szövetmintát vettek és egy videofelvétellel együtt elküldték tanulmányozásra a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i biológiai intézetének.

A szíjhalat kedden bemutatták a CIMI-be látogató diákoknak. A halat elássák a homokban, míg lebomlik, utána a csontvázat kiállítják. A szíjhalfélék a leghosszabb halak a világon, akár 15 méteresre is megnőhetnek. Vélhetően róluk születtek a tengeri kígyókról szóló legendák a történelem folyamán.