MTI - Nagyobb európai szolidaritást, több menekült befogadását szorgalmazták szerdán az Európai Parlament (EP) képviselői a szíriai konfliktus miatt megnövekedett menekültáradat kapcsán tartott kiemelt vitában a testület plenáris ülésén, Strasbourgban.

A legnagyobb frakció nevében felszólaló Manfred Weber a számok ismertetésével kezdte: 93 ezren haltak meg, 2,6 millióan hagyták el az országot és több mint 4 millióan hagyták el otthonaikat Szíriában.

"A konfliktus a küszöbünkön áll (...) Ciprusról szinte szabad szemmel is látható az, ami történik" - húzta alá Weber, aki szerint a menekültáradat már Libanon stabilitását fenyegeti.

A német, néppárti politikus szerint az EU-nak többet kellene tennie, de a tagállamokat képviselő tanács vonakodik, pedig több menekültet kellene befogadni.

Weber kiemelte, hogy különbséget kell tenni a menekültek és az illegális bevándorlók között, s minden erőfeszítést arra kell összpontosítani, hogy véget érjen az erőszak Szíriában.

A szocialisták részéről Hannes Swoboda frakcióvezető elégedetlenségének adott hangot, mert úgy látja, egyes tagállamok nem teszik a dolgukat.

"Nem újabb munkacsoportok kellenek, hanem tettek" - jelentette ki az osztrák politikus a vitában, azt követelve, hogy a kérdéssel a tanács ne miniszteri szinten foglalkozzon a továbbiakban, hanem az állam- és kormányfők szintjén, az Európai Tanácsban.

Swoboda szerint is be kell fogadni a menekülteket, továbbá lehetőséget kell nekik biztosítani, hogy megtapasztalhassák, megtanulhassák, mi a szabadság, és hogyan működik a demokrácia.

A liberálisok EP-csoportjának vezetője, a belga Guy Verhofstadt annak a humanitárius konferenciának a megtartását sürgette, amelynek megrendezését korábban elfogadott határozatában szorgalmazta a parlament, és arra volt kíváncsi, hajlandó-e végre a tanács és az Európai Bizottság megszervezni ezt a konferenciát.

Nem mondhatjuk más országoknak, hogy fogadják be a menekülteket, miközben mi semmit sem teszünk - szögezte le a volt belga kormányfő.

A politikus szégyennek nevezte ahogy a nemzetközi közösség kezeli a tragédiát, úgy ítélte meg, hogy az EU tagállamai közül túl kevesen túl kevés menekült befogadását vállalták.

A liberális politikus szerint működésbe kellene hozni az eddig még sosem alkalmazott úgynevezett ideiglenes védelemről szóló uniós irányelvet, amely a megnövekedett menekültáradat miatt alkalmazható, a tagállamok minősített többségének döntésével.

Ez minimum egy évig tartózkodási engedélyt adna az érintett menekülteknek, akik ez alapján dolgozhatnának is, joguk lenne megfelelő szálláshoz, a családegyesítéshez, vagyis szeretteiket is magukkal hozhatnák, a kiskorúak pedig oktatásban is részesülhetnének.

A zöld frakció nevében a holland Judith Sargentini nevetségesnek nevezte, hogy saját hazája mindössze 50 menekült befogadását vállalta.

Úgy fogalmazott, hogy mi európaiak másoktól, a Szíriával szomszédos országoktól várjuk el, hogy befogadják a menekülteket, miközben legfeljebb a pénztárcánk után vagyunk hajlandóak nyúlni.

A tanács nevében a soros elnökséget ellátó litván külügyminiszter-helyettes, Vytautas Leskevicius rámutatott, hogy az EU nyújtja a legtöbb humanitárius segítséget a szíriai válság kárvallottainak, aminek a döntő hányadát a tagállamok adják, a téma a bel- és igazságügyi miniszterek tanácskozásán is szóba került, a támogatásokat pedig növelni kell.

"A végső cél az, hogy véget érjen Szíriában az erőszak, és létrejöjjön egy demokratikus és stabil Szíria" - húzta alá a diplomata, kitérve arra is, hogy a konfliktus teljes polgárháborúvá szélesedett, a civilek pedig nagyobb veszélyben vannak, mint bármikor.

Az Európai Bizottság képviseletében Michel Barnier köszönetet mondott az összes országnak, köztük Magyarországnak is, amelyek vállalták, hogy befogadnak menekülteket.

Az uniós politikus szerint fel kell készülni arra, hogy még több menekült fog érkezni.

"A határok lezárása, a bezárkózás nem megoldás, fel kell készülni, hogy szolidárisak legyünk" - fogalmazott Barnier, aki szintén további források elkülönítését szorgalmazta arra az esetre, ha megnövekedne a menekültek száma.

Végül Barnier arra is kitért, hogy európai uniós állampolgárok is mennek harcolni Szíriába, ami biztonsági kockázatot is jelent.

Barnier a frakciók vezérszónokainak válaszolva kijelentette: a bizottság nem csak hasznosnak, hanem egyenesen szükségesnek tartja a humanitárius konferencia megtartását, és teljes mértékben támogatja ezt az ügyet.