A német hírszerzés szerint szoros a katonai együttműködés Irán és a szíriai rezsim között, s a perzsa állam vezetése még vadászgépek állomásoztatását is megengedi Bassár el-Aszad szíriai elnök hadseregének - írta a Der Spiegel.

MTI - A német hetilap a vasárnap megjelent számában azt írta, hogy egy titkos minősítésű hírszerzési jelentés szerint Teherán és Damaszkusz 2012 novemberében megállapodást kötött arról, miszerint a szíriai légierő vadászgépeinek nagy része biztonságos iráni területen állomásozhat, és szükség esetén onnan indulhat bevetésre.

Irán pénzzel támogatja a Hezbollah libanoni síita szervezetnek a szíriai kormány oldalán harcoló egységeit, és katonákat is küldött a damaszkuszi rezsim megsegítésére - írta a Der Spiegel a német hírszerzés értesüléseire hivatkozva, amelyek szerint egyebek között az Iszlám Forradalmi Gárda több egysége is harcol a szíriai felkelők ellen. Arról nincs szó a cikkben, hogy az iráni katonák és a szíriai vadászgépek miként közlekednek a két ország között, amelyek nem határosak egymással.

A német lap a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) és az ENSZ közös szíriai küldetésével kapcsolatban megjegyezte, hogy a vegyi fegyver előállítására alkalmas berendezések és anyagok hivatalos kormányzati listáján nem szerepel a ricin nevű rendkívül mérgező fehérje, holott szakértők véleménye szerint a szíriai rezsim vegyifegyver-arzenáljából nem hiányzik a ricin. Ugyanakkor a damaszkuszi kormány később még pontosíthatja a listát - tette hozzá a Der Spiegel.