MTI - Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő sorsát vitatta meg a lengyel, a német és az olasz államfő hétfőn Krakkóban, az ukrán elnökkel folytatott, éjszakába nyúló megbeszélésükön - írta a Kommerszant-Ukrajina című napilap, amely szerint a résztvevők három lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel.

Az újság kedden meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közölte, hogy az egyik lehetséges forgatókönyv szerint az Európai Unió lemond az ellenzéki politikus szabadon bocsátására vonatkozó követeléséről, és Ukrajnával e feltétel teljesülése nélkül írja alá a szabad kereskedelmet is magában foglaló társulási megállapodást az unió keleti partnerség kezdeményezésének november végi vilniusi csúcsértekezletén.

Ezt a lehetőséget azonban Németország hevesen ellenzi.

A német államfő véleményét még a találkozó előtt ismertető közlemény szerint Joachim Gauck határozottan arra álláspontra helyezkedett, hogy minél tovább húzódik a döntés Timosenko ügyében, annál inkább veszélybe kerül a társulási megállapodás aláírása Ukrajnával.

Az államfői hivatal hozzáfűzte, hogy nem pusztán Timosenko személyéről van szó, hanem általánosságban a jogállamiságról, az emberi jogok és a demokratikus alapelvek tiszteletben tartásáról.

A másik forgatókönyv alapján Viktor Janukovics kegyelmet adna a volt kormányfőnek, ahogyan azt Pat Cox és Aleksander Kwasniewski, az Európai Parlament (EP) két küldöttje írásos petícióban kérte az ukrán államfőtől múlt pénteken Kijevben.

Kompromisszumos megoldásként vetődött fel annak a lehetősége, hogy Timosenkót egészen a 2015-ben esedékes ukrajnai elnökválasztásokig külföldön gyógykezelik.

Amennyiben ellenzéki jelölt nyeri meg a választást, úgy szabadon visszatérhet Ukrajnába - írja a Kommerszant-Ukrajina. - Ha viszont újra Janukovics szerzi meg a tisztséget, akkor visszakerül a börtönbe letölteni a hátralévő büntetését.

A négyes államfői találkozóról a házigazda, Bronislaw Komorowski lengyel elnök pusztán annyit mondott a sajtónak, hogy "párbeszédet folytattak a vilniusi csúcs sikere előtt álló akadályok elhárításának lehetőségeiről".

Múlt pénteken Timosenko - miután felkereste őt a harkivi börtönkórházban az EP két küldöttje - ügyvédjén keresztül tudatta, hogy elfogadta a németországi gyógykezelésére vonatkozó ajánlatot.

Ugyanezen a napon Janukovics elnök más hivatalba helyezte át Renat Kuzmin helyettes főügyészt, a Timosenko elleni büntetőeljárások kezdeményezőjét.

Julija Timosenkót hét év börtönbüntetésre ítélték a 2009-ben miniszterelnökként aláírt orosz-ukrán gázmegállapodás miatt.

Még két eljárás indult ellene: az egyikben azzal vádolják, hogy az 1990-es évek második felében az Ukrán Egyesített Energiarendszerek vezetőjeként adócsalást és sikkasztást követett el, a másikban pedig azzal, hogy ő volt az egyik megrendelője Jevhen Scserbany donyecki parlamenti képviselő és üzletember 1996-ban történt meggyilkolásának.