Pratica di Mare katonai támaszpontjára szállították át az éjszaka a múlt pénteken Olaszországban elhunyt náci háborús bűnös, Erich Priebke tetemét, akinek a temetését nem sikerült megtartani a szertartást kísérő szélsőjobboldali és antifasiszta tüntetések miatt.

MTI - Az olasz kormány döntött úgy, hogy Priebke koporsóját fegyveres kísérettel a Rómától 30 kilométerre levő légi támaszpontra vigyék. A tetemmel éjszaka indultak el Albano Lazialéból, ahol kedden nem sikerült megtartani Priebke temetését.

A volt SS-tiszt koporsóját szállító járművet Albano utcáin a késői óra ellenére is kövekkel dobálták meg és megrugdosták.

A rohamrendőrségnek kellett beavatkoznia a tömeg szétoszlatására. Pratica di Maréba utazott Németország olasz nagykövete is - mondta el Ignazio Marino, Róma főpolgármestere az olasz közszolgálati rádió szerda reggeli adásában. Marino szerint az lenne a megoldás, ha Erich Priebke tetemét elvinnék Olaszországból, és Németországban temetnék el. Nem Németországnak, Priebke rokonainak kell eldönteniük, hol temetik el őt - nyilatkozta a római német nagykövetség.

A százévesen Rómában elhunyt egykori SS-tiszt elhantolását péntek óta viták és tiltakozások kísérik. A római prefektus közrendvédelmi okokból megtiltotta, hogy Priebkét az olasz főváros területén temessék el. A nyilvános misére a római püspökség is nemet mondott. Ezért esett a választás Albano Lazialéra, ahol a Szent X. Piusz Testvériség katolikus társaság vállalta, hogy saját templomában megtartja Priebke gyászszertartását.

A Marcel Lefebvre alapította, a katolikus egyházból 1988-ban kizárt tradicionalista közösség nem ismeri el a II. Vatikáni Zsinat álláspontját a nem keresztényekkel, közöttük a zsidókkal való kapcsolattartásról. Erich Priebke temetését szűk körben tartották volna meg, még Albano polgármestere sem tudott róla, a koporsó érkezésének híre mégis elterjedt, ez vezetett tiltakozáshoz - magyarázta a kedden történteket a római prefektus.

Albano utcáin dühödt tüntetők ököllel verték az érkező halottaskocsi tetejét, és a gyilkos, hóhér szavakat kiabálták. Szélsőjobboldali tüntetők viszont Priebkét éltették. Paolo Giachini, Priebke ügyvédje újságíróknak azt mondta, hogy a szertartás azért maradt el, mert a rendőrség nem engedte a helyszínre a barátokat és családtagokat. Giachini az éjszaka lemondott ügyvédi megbízatásáról.

Priebke 1998-tól házi őrizetben életfogytiglani büntetését töltötte 335 olasz civilnek az 1944-ben Róma mellett végrehajtott kivégzésében, a második világháborús Olaszország egyik legsúlyosabb tömegmészárlásában játszott szerepéért.