Uniós fellépést, támogatást és programokat sürgettek szakértők a diszlexiával küzdők megsegítése érdekében egy szerdai konferencián az Európai Parlamentben.

MTI - George Zisszimosz, az oktatási ügyekért felelős Andrulla Vasziliu európai uniós biztos kabinetjének tagja ismertette, hogy körülbelül 45 millió azoknak a száma Európában, akik valamilyen tanulási problémával küzdenek, ezek között is a diszlexia keseríti meg a legtöbb ember életét: a lakosság 4-6 százaléka diszlexiás.

Zisszimosz  szerint el kell oszlatni azt a tévhitet, hogy aki diszlexiás, annak alacsony az intelligenciája, és soha nem fog megtanulni írni és olvasni. Megfelelő módszerekkel és a kellő idő ráfordításával mindenki megtanítható írni és olvasni - nyomatékosította a ciprusi oktatáspolitikus.

Michael Kalmár, az Európai Diszlexiaszövetség elnöke arra mutatott rá, hogy a diszlexiásoknak az uniós tagállamokban nyújtott támogatás nem elegendő. Kalmár szerint mind az Európai Parlamentnek, mind az Európai Bizottságnak lépnie kell ezen a területen. Margaret Malpas, a Brit Diszlexiaszövetség elnöke pedig kiemelte: minél előbb kiderül, hogy egy gyermek diszlexiás, és minél hamarabb elkezdődik a fejlesztés, annál jobb eredményeket lehet elérni.

A konferenciát a fideszes Kósa Ádám szervezte, aki megnyitó beszédében meggyőződésének adott hangot, hogy az uniós intézményeknek is állást kell foglalniuk ebben a kérdésben, amely több tízmillió európai állampolgárt érint.