Hivatali visszaélés miatt vádat emelt a belgrádi különleges ügyészség Kasza József, az Agrobank pénzintézet szabadkai fiókjának volt igazgatója, egykori szerb miniszterelnök-helyettes ellen - írta szerdán az újvidéki Magyar Szó című napilap. Kasza József visszautasította a vádat, szerinte politikai leszámolásról van szó.

MTI - A vádirat szerint Kasza Józsefnek köze lehet néhány vitatott körülmények között, megfelelő garancia nélkül jóváhagyott hitelhez.

A vádirat két másik emberre, az Agrobank szabadkai fiókintézetének volt igazgatóhelyettesére, Zoran Malesevicre, valamint Pedja Malisanovic vállalkozóra is kiterjed. A dokumentum szerint az Agrobank megfelelő garancia nélkül hagyott jóvá összesen 13 millió euró értékű hitelt Pedja Malisanovic vállalatainak, az Azohemnek, a Mala Bosnának és a szabadkai Azotarának, illetve más vállalkozóknak.

Kasza József az MTI-nek szerdán elmondta, nem érzi magát bűnösnek, "inkább politikai leszámolásról van szó. A vádirat ellen beadjuk a fellebbezést, és állok elébe a bírósági eljárásnak is, bizonyítani fogom az igazamat, vagyis hogy semmiféle bűncselekményt nem követtem el".

Kasza József azzal indokolta ártatlanságát, hogy az Agrobank szabadkai fiókintézetének nem volt felhatalmazása ekkora összegű hitelek engedélyezésére. "Mi összesen 1 millió dinárig tudtunk kiadni hitelt. Az összesen 10 ezer euró, itt pedig 7,5 millió euróról van szó".

A szabadkai kirendeltség csupán javaslatot tehetett, amit a belgrádi központban bíráltak el - magyarázta Kasza, majd hozzátette: ott három szinten ment keresztül az anyag, míg döntésre került sor. Szerinte ezért nem lehet azt mondani, hogy visszaélt hivatali beosztásával.

Az eljárás 2012 novemberében indult Kasza József, Zoran Malesevic és Pedja Malisanovic ellen. A három férfi 2012. november 20-tól 2013. február 12-ig előzetes letartóztatásban volt, azóta szabadlábon védekezhetnek.

Kasza József több mint 12 éven át vezette a Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ), a Djindjic-kormányban miniszterelnök-helyettes is volt. A VMSZ fegyelmi bizottsága 2010 februárjában fosztotta meg tiszteletbeli elnöki tisztétől, és zárta ki a pártból a párt politikáját bíráló kijelentései miatt. Idén júliusban a szabadkai Suboticke novine hetilap fő- és felelős szerkesztőjévé választották.