Véget ért vasárnap az idei fatimai zarándoklat, amelyen két nap alatt 220 ezren vettek részt a portugáliai kegyhelyen.

MTI - Az idei zarándoklat érdekessége, hogy a nevezetes Szűz Mária szobrot nem láthatták a hívők, mivel szombaton Rómába szállították, ahol körmenetben vitték a Mater Ecclesiae monostorhoz, majd a Szent Márta-házba, ahol Ferenc pápa lakik, s végül a Szent Péter térre, ahol vasárnap a pápa misét celebrált.

A brazíliai cédrusból faragott szobor távollétét a katolikus egyház második számú vezetője, Tarciso Bertone vatikáni államtitkár (kormányfő) látogatása és miséje ellensúlyozta a Lisszabontól 140 kilométerre fekvő városban, ahol a hívők szerint 1917-ben három pásztor gyerek előtt megjelent és kinyilatkoztatásokat tett Szűz Mária.

Rómában, a Szent Péter téren Ferenc pápa a Mária napok alkalmából Máriának Krisztus iránti hűségéről szólt, és kérte a hívőket: tegyék fel maguknak a kérdést, hogy "pillanatokra keresztények" vagy "mindig keresztények". "Egy pillanatra vagyok keresztény vagy mindig keresztény vagyok? Az ideiglenesség, a viszonylagosság kultúrája belépett a hit világába is. Isten azt kéri tőlünk, hogy mindennap legyünk hívők, a megszokott dolgokban is" - mondta az oltárnál, ahol a fatimai Szűz Mária szobrát elhelyezték.

"Gondoljuk meg, hányszor fellelkesedtünk valamiért, egy tervért, egy feladatért, de azután, az első nehézségek láttán bedobtuk a törülközőt. És sajnos, ez történik az alapvető választásaink esetében is, mint a házasság. Az a nehéz, hogy állhatatosak maradjunk, hűek legyünk a meghozott döntésekhez, a vállalt kötelezettségekhez" - emlékeztetett.