Több hónap kihagyás után újabb H7N9-es típusú influenzás megbetegedést jelentettek a héten Kínában.

MTI - A Hszinhua hírügynökség tájékoztatása szerint az esetet jelentő kelet-kínai Csöcsiang tartomány hatóságai kedden hivatalosan is megerősítették a megbetegedés hírét. Az érintett egy 35 éves, Liu családnevű férfi, akit a múlt hét elején influenzaszerű tünetekkel szállították kórházba, állapota válságos.

A betegről annyit lehet tudni, hogy a Sanghajt délen határoló Saohszing megye lakosa, kiegészítő keresetként egyebek közt alkalmi festőmunkákkal foglalkozott, vagyis sokat tartózkodott szabadtéren, így szárnyas jószággal is kapcsolatba kerülhetett.

A férfi családtagjait is megvizsgálták, egyikük szervezetében sem mutatták ki a vírus jelenlétét. Kínai és nemzetközi szakemberek az elmúlt hónapokban többször is a madárinfluenza újbóli visszatértének veszélyeire hívták fel a figyelmet.

Bár az emberi megbetegedések száma a nyári hőségben jelentősen visszaesett, a kór továbbra is jelen van a szárnyasok között, így emberi fertőzés forrásául szolgálhatnak - nyilatkozott a kínai sajtónak Ceng Kuang, a Kínai Járványügyi Szabályzó és Megelőző Központ vezető szakembere.

Ceng arra figyelmeztetett, hogy az újabb megbetegedések veszélye leginkább az egyébként is influenzaszezonnak számító őszi és téli hónapokban áll fenn. A tavasz elejéig fennmaradó nedves, ködös idő kedvez a vírus terjedésének, a következő időszakban így mind a megelőzés, mind pedig a megbetegedések terjedésének kezelése nehezedhet.

Augusztus végén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Sanghajban tartózkodó szakértői szintén a vírus visszatérésének veszélyeire hívták fel a figyelmet. A szervezet javaslatai szerint a betegséget illetően a kínai egészségügyi szerveknek magas fokú készültségben kell maradniuk, elő kell készíteniük a kórtani tapasztalatok megosztásának mechanizmusát, a betegség kezelésére pedig irányelveket kell kidolgozniuk, szakembereket kiképezniük.

A korábban csak szárnyasok közt terjedő vírus jelenlétét március elején Sanghaj városában mutatták ki embereken elsőként Kína területén. A hivatalos adatok szerint összesen 134 megbetegedést jelentettek azóta az országban, a halálos áldozatok száma 45. Júliusban és augusztusban mindössze egy-egy esetet regisztráltak, szeptemberben egyetlen megbetegedést sem jelentettek.