Megállapodás született szerda hajnalban Németországban a CDU/CSU konzervatív pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) koalíciós tárgyalásain.

MTI - "Az eredmény jó az országnak és a konzervatív értékek jeleit hordozza magán. Nem lesznek új adók és nem lesz nagyobb államadósság" - jelentette ki Hermann Gröhe, a CDU főtitkára.

Martin Schulz, az SPD tárgyalódelegációjának magas rangú tagja, az Európai Parlament elnöke pártja szempontjából "kiváló eredménynek" minősítette a megállapodást, amely szerdán hajnalban, 17 órás maratoni tárgyalás után született meg.

A felek hivatalosan szerda délben jelentik be az egyezség részleteit és a miniszteri posztokról is később döntenek. A megállapodást még jóvá kell hagynia az SPD 475 ezer fős tagságának is ahhoz, hogy megalakulhasson a koalíció. Ha az SPD-tagság támogatja az egyezséget, akkor várhatóan december 17-én választja újra kancellárrá Angela Merkel CDU-vezért a parlament (Bundestag).

Ez lesz Németország történetének harmadik, egyben Merkel második nagykoalíciós kormánya.

Az öthetes tárgyalássorozat eredményeként megszületett megállapodásban a dpa hírügynökség értesülései szerint kompromisszum született a minimálbérről, az adókról és az állami kiadásokról, a nyugdíjakról és a kettős állampolgárság megkönnyítésének kérdéséről is, amelyekben nézeteltérés volt a két oldal között.

Az egyezség értelmében 2015-től óránként 8,5 euró (2500 forint) lesz a minimális munkabér. 2015 után nem fognak új adót kivetni, de 23 milliárd eurót elköltenek különböző fejlesztési projektekre. Ezekkel és más kompromisszumokkal a konzervatív pártszövetség számottevő engedményeket tett az SPD-nek, hogy meggyőzze a szociáldemokraták balszárnyát.

Ugyanakkor Alexander Dobrindt, a CSU főtitkára szerint az egyezség így is tükrözi a választások eredményét, és a konzervatív pártok kemény, de igazságos tárgyalások végére értek az SPD-vel.

A kabinetben a dpa szerint hat SPD-s, öt CDU-s és három CSU-s politikus kap helyet. Merkel mellett várhatóan Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter is megtartja posztját, míg a külügyi tárca az SPD-s Frankel-Walter Steinmeieré lehet, aki az előző nagykoalíciós kormányban (2005-2009) is külügyminiszter volt.