Miközben Szíriában változatlanul folynak a harcok, Irán és Törökország tűzszünetet szorgalmaz. A két regionális hatalom ellentétes oldalon harcoló feleket támogat a több mint két és fél éve tartó polgárháborúban. Most viszont az iráni és a török külügyminiszter közösen próbálta meggyőzni a szembenállókat, hogy hagyják abba az öldöklést.

- Minden erőfeszítést meg kell tenni, hogy véget vessünk a konfliktusnak, és tűzszünetet kössenek, lehetőleg még a januárban tartandó Genf-2 konferencia megkezdése előtt – mondta Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter.

A Szíriai Nemzeti Koalíció, az ellenzéki csoportokat összefogó ernyőszervezet ott lesz a béketárgyalásokon, csakúgy, mint a szíriai kormány küldöttsége. Irán is felajánlotta részvételét. A síita vallású Irán Oroszország mellett Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének egyik fő támogatója.

- Irán támogatja a szíriaiak legyilkolását. Ha részt akar venni a béketárgyalásokon, akkor ki kell vonnia csapatait és a Hezbollah erőit az országból – mondta Ahmad Dzsarba, a Szíriai Nemzeti Koalíció vezetője.

A szíriai ellenzék fő ereje, a Szíriai Szabad Hadsereg és a dzsihadista fegyveres csoportok sem vesznek részt a békekonferencián. A januári tárgyalások sikerét az is kérdésessé teszi, hogy a szíriai kormány nem enged az Aszad elnök távozását szorgalmazó követeléseknek. A polgárháborúban már több mint 120 ezren haltak meg Szíriában.

Copyright © 2013 euronews