Nyolc regionális sürgősségi kórház létrehozása is szerepel a napokban közvitára bocsátott, 2014–2020-as Országos Egészségügyi Stratégiában, az első ilyen intézményeket Jászvásáron, Kolozsváron és Bukarest 3. kerületében nyitnák meg, ahol egyetlen más betegellátó-egység sincs már – jelentette be tegnap Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter.

A stratégia egyik célja az, hogy a rendszer hatékonyságát és teljesítőképességét biztosítsák, hogy a páciensek minél kevesebb utánajárással és költséggel oldhassák meg egészségügyi gondjaikat – magyarázta. A kórházak ellenőrzése és felmérése, a besoroláskor használt kritériumok újraelemzése is szerepel a stratégiában.

A tárca meg akarja erősíteni a sürgősségi rendszert, fejleszteni akarja az ügyeleti központok rendszerét, illetve a páciensek lakásán történő sürgősségi orvosi vizsgálatok rendszerét is, főként vidéken.

A kórházi betegek által kifizetett részhozzájárulásról azonban hajlandó lemondani a minisztérium, ha a február elejére tervezett elemzések során kiderül, hogy nem volt megfelelő az intézkedés.

Nicolăescu tegnap a költségvetési év lezárása utánra ígérte a részhozzájárulásra vonatkozó felmérést, amelyben több tényezőt is figyelembe vesznek, például a kórház típusa is számít majd.

Az idén április elsejétől a kórházban kezelt betegeknek intézményenként változó, napi öt-tíz lejes hozzájárulást kellett kifizetniük a kiutaláskor, a bevétel azonban az ezzel járó papírmunka költségeit sem mindig fedezte.

Demeter J. Ildikó