Ukrajnában a kormányzó Régiók Pártjának parlamenti frakciója a kabinet átalakítását kérte Mikola Azarov miniszterelnöktől a képviselőcsoport és a kormány tagjainak hétfőn tartott értekezletén.

"A frakció a kormány 90 százalékban történő átalakításának kérdését vetette fel a miniszterelnöknek" - jelentette ki a megbeszélésről távozóban Anna Herman, a Régiók Pártjának parlamenti képviselője. Hozzátette, hogy Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter menesztése nem vetődött fel.

Egy másik frakciótag, Oleh Carjov ugyanakkor azt mondta újságíróknak, hogy a kabinetbeli személycserék kérdését a jövő évre halasztották, mert az ország súlyos gondjainak megoldása előbbre való.

A Kommerszant-Ukrajina című lap saját értesülésre hivatkozva hétfőn azt írta, hogy Viktor Janukovics elnök a közeli napokban meneszteni készül Ihor Praszolov gazdaságfejlesztési, Mihail Korolenko iparpolitikai és Leonyid Kozsara külügyminisztert, amiért nem tájékoztatták időben a kabinetet az EU-társulás kockázatairól.

A lap egy másik cikkében azt írta, hogy az ellenzék ismét próbát tesz a kormány leváltására a parlamentben. A bizalmi szavazás kezdeményezéséhez legalább 150 képviselői aláírás szükséges, és az újság szerint már több mint 200 képviselő látta el kézjegyével a dokumentumot.

Az újabb bizalmatlansági indítványt most a kormányt eddig kívülről támogató Kommunista Párt kezdeményezte, amely korábban nem szavazta meg a kabinet menesztését. Petro Szimonyenko pártelnök szavai szerint frakciója kész támogatni Azarov kormányának leváltását, mert elégedetlenek a kormányzat munkájával, ami az ország gazdasági mutatóinak romlásához vezetett.

Előző nap a Majdanon, azaz a kijevi Függetlenség terén tartott EU-párti nagygyűlésen Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője azt ígérte a tüntetőknek, hogy minden eszközzel megpróbálják leváltani a kormányt, és "nyugdíjba küldeni" Azarov miniszterelnököt. 

A december 3-i döntéshozatalkor nem kapta meg a szükséges számú támogatószavazatot a kormány menesztésére tett ellenzéki indítvány a parlamentben. A 450 tagú törvényhozásban csak 186 képviselő támogatta az előterjesztést.