Csak idő kérdése, meddig marad hatalmon Viktor Janukovics ukrán elnök - állítja a Vedomosztyi című orosz napilap keddi kommentárjában. A Nyezaviszimaja Gazeta szerint Oroszországban nem várhatóak az ukrajnaihoz hasonló tüntetések.

Az ukrán államfő a választásokat is el fogja veszíteni, függetlenül attól, hogy mikor tartják azokat - írta a Vedomosztyiban Konsztantyin Szimonov. Az orosz Nemzeti Energiabiztonsági Alapítvány vezérigazgatója abban is biztos, hogy Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt kiengedik a börtönből, így az ellenzéki politikusnak esélye lesz arra, hogy úgymond copfos Mandelává váljon és államfő legyen.

Az elemző ugyanakkor azt gondolja, hogy az általa "kibővített narancsos koalíciónak" nevezett ukrajnai ellenzéknek nincs és nem is lehet gyorsan megvalósítható gazdasági programja. Az ukrán gazdaságnak viszont alapvető korszerűsítésre van szüksége és ezt valakinek meg kell fizetnie. Az orosz szakértő úgy véli, hogy Putyin a narancsos erőknek nem fog pénzt adni, és komoly kétségei vannak afelől is, hogy a problémákkal küzdő Európai Unió segíteni fog, amely amúgy sem szokta politikai feladatait pénzosztással megoldani. Maradnak tehát az ukránok, így viszont gyorsan esni fog az életszínvonal, az emberek pedig nem fogják megvárni a gazdasági átalakítás eredményét, és a következő ukrajnai választásokon ismét a keleti országrészből fognak elnököt választani. Ez így megy tovább, mert Nyugat-Ukrajna meg fogja akadályozni, hogy a keletet képviselő elnök Oroszország karjaiba fusson.

Konsztantyin Szimonov szerint mindebből az következik, hogy Ukrajna két részre szakadása, a két erős makrorégió, Kelet- és Nyugat-Ukrajna különválása lehetne az "ideális megoldás a háború elkerülésére".

A legnagyobb oroszországi közvélemény-kutató intézetek: az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ (VCIOM), a Társadalmi Vélemény Alapítvány (FOM), és a Levada Központ szinte egyszerre közölték legfrissebb felmérésüket az oroszok tüntetési hajlandóságáról - hívta fel a figyelmet a Nyezaviszimaja Gazeta.

A felmérések szerint a 2010-2011-es időszakhoz képest csökkent az orosz társadalom tiltakozó kedve. A Levada Központ adatai azt mutatják, hogy azóta majdnem a felére, 17-ről 9 százalékra esett vissza azoknak az aránya, akik részt vennének utcai politikai tüntetéseken. A FOM kutatói azt állapították meg, hogy az orosz hatalommal elégedetlenek aránya nem haladja meg a megkérdezettek 45 százalékát. A VCIOM kérdéseire válaszolók 23 százaléka úgy vélte, hogy a tüntetések semmire sem vezetnek, 12 százalék szerint pedig nincs ok a tüntetésre.

A Nyezaviszimaja Gazeta szerkesztőségi kommentárja szerint az orosz társadalomkutató intézetek felmérése nem véletlenül jelent meg az ukrajnai tüntetések idején. Ezek a cégek akarattal-e vagy sem, de az orosz hatalom és társadalom megnyugtatásának eszközei. Azt sugallják, hogy a kijevi események nem terjednek át Oroszországra és ezt üzenik az orosz ellenzéknek is, amely az ukrajnai ellenzéki tiltakozást, a Majdant követendőnek tekinti. Az orosz hatalom magához tért a 2011-2012-es nagyszabású ellenzéki akciók óta, sőt a gyülekezési törvény jelentős szigorításával legyűrte a tiltakozó társadalmat - írta az újság.