Harminckét csecsemőt részesített a keresztség szentségében Ferenc pápa vasárnap a Sixtus-kápolnában Jézus megkeresztelésének egyházi ünnepén.

Az egyházfő tizennyolc kislányt és tizennégy kisfiút keresztelt meg a Sixtus-kápolnában, Francesca, Lorenzo, Flora, Maria, Gabriele, Mattia, Giulia és a többiek egymás után kapták meg a keresztséget Ferenc pápától.

A családokkal és keresztszülőkkel teli kápolna gyereksírástól visszhangzott. Ferenc pápa azt mondta az édesanyáknak, nyugodtan adjanak enni gyermekeiknek, hogy megnyugodjanak. Az édesanyák így megszoptatták őket vagy cumisüveget adtak nekik a szertartás alatt.

Megírt szöveg nélküli, szabadon mondott homíliájában Ferenc pápa arról beszélt, hogy Jézus megkeresztelése óta a keresztség szentsége szülőkről gyermekekre és unokákra öröklődik. "Ez a hit lánca. Akiket megkeresztelnek, mindannyian ennek a láncnak a szemei. Ez a legszebb örökség, amit a szülők átadhatnak gyerekeiknek" - mondta. Január 6-i beszédében Ferenc pápa azt hangsúlyozta, hogy a keresztényeknek nemcsak születésük, hanem keresztelőjük dátumát is fejből kell tudniuk.

A kisbabáknak a Sixtus-kápolnában való megkeresztelésének hagyományát II. János Pál pápa vezette be a Vatikánban. A gyermekek egy része vatikáni dolgozók családjában született, más szülők saját plébániájukon jelentkeztek a pápai szertartásra. Idén egy olyan csöppség is volt közöttük, akinek az olasz fegyveres erőknél szolgáló szülei csak polgári házasságot kötöttek, templomi esküvő nélkül.