Magyarországi önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek sora lesz kiszolgáltatva Herczog Edit szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő szerint az állami bürokráciának és a politikai szempontoknak, ha megvalósul a kormány döntése az összes uniós pályázat megírásának államosításáról - közölte csütörtöki közleményében az EP-képviselő.

Herczog Edit úgy gondolja, hogy ezzel a döntéssel a kormány veszélyezteti az uniós pályázatok sikerét, valamint leszögezte: az Európai Bizottságtól kér állásfoglalást ez ügyben.

A szocialista politikus úgy véli, a pályázatírás állami feladattá tétele azért is problémás, mert több ezer, az elmúlt években jelentős szakmai tapasztalatot szerzett szakértőt és pályázatíró céget lehetetlenít el.

"A döntés nyomán egy olyan állami vízfej jön létre, amelynek hatékonyságát, átlátható működését és politikamentességét semmi sem garantálja néhány, hangzatos szándéknyilatkozattal felérő passzuson kívül" - hangoztatta Herczog, aki azt is kifejtette: nem tud olyan hatástanulmányról, amely azt mutatná, hogy az adófizetők bármennyit is spórolnának a szerinte példátlan központosítással. Nem tudni, mekkora apparátust, eszközrendszert, infrastruktúrát kell költségvetési pénzből kialakítani és üzemeltetni - húzta alá a politikus.

A szocialisták EP-képviselője a verseny megszűnését is károsnak tartja ezen a területen, mondván: szerinte a versenyszférában a pályázatíró cégek munkájának színvonalára garanciát jelent, hogy egy elégedetlen ügyfél bármikor választhatta a konkurens vállalkozást. Herczog Edit ugyanakkor úgy véli, hogy az állami monopólium esetében nem látszik hasonló garancia a minőségi és gyors munkavégzésre. Vajon a mindenkori ellenzék által vezetett önkormányzatok pályázataira is jut majd kellő figyelem, a mindenkori kormány által ellenőrzött hivatalban? - teszi fel a kérdést közleményében az EP-képviselő.

A politikus megállapítja, hogy bár az uniós pályázatok elkészítésének mikéntjéről minden tagállam maga dönthet, szerinte a lépés több ponton is felveti a közösségi jog sérelmének aggályát. Ezért Herczog Edit arra kéri az Európai Bizottságot, vizsgálja meg, hogy a kormánydöntés nem sérti-e a vállalkozások szabadságát, nem hozza-e jogellenesen hátrányba a külföldi vállalkozásokat. Emellett Herczog azt is tudni szeretné, hogyan tudja az Európai Bizottság szavatolni és ellenőrizni a pályázók esélyegyenlőségét, a pályázatkészítés hatékonyságát és átláthatóságát.

A politikus szerint a kormány nem tanult azokból a hibákból, amelyeket Herczog véleménye szerint hatalomra kerülése óta elkövetett.

"Az uniós intézményrendszer teljes felforgatásával egyszer már több százmilliárd forintnyi fejlesztési pénzt sodort veszélybe a kabinet. Most újabb, borítékolhatóan problémák sorát okozó lépésre szánta el magát a Fidesz. Mivel Magyarországon jószerivel már egy méter járda sem épül uniós pénzek nélkül, a központosítás katasztrofális gazdasági hatásokkal járhat" - vélekedik kommünikéjében a politikus.

"Úgy tűnik, a Fidesz nem bánja, ha a magyar emberek, települések, civil szervezetek és vállalkozások pénzektől esnek el, ha teljes ellenőrzésük alá vonhatják ezt a területet is. A lépés rövidlátó, felelőtlen és gátlástalan" - szögezi le Herczog Edit.

Forrás: MTI/polusonline.com