Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek jelenlétében natanzi és fordói atomlétesítményében leállította hétfőn a 20 százalékosra való urándúsítást a nagyhatalmakkal novemberben kötött megállapodásnak megfelelően.

"Ezenkívül elkezdődött a 196 kilogrammnyi, 20 százalékosra dúsított iráni uránkészlet visszahígítása. A centrifugákat kikapcsoltuk, és azok mostantól csak 5 százalékosra dúsított uránt állítanak elő" - tette hozzá Mohammad Amiri, az iráni atomenergia-ügyi szervezet minőségbiztosítási igazgatója.

A műveleteket a Massimo Aparo vezette NAÜ-küldöttség jelenlétében végezték el - hangsúlyozta.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország alkotta csoport, valamint Irán a múlt év novemberében kötötte azt az átmeneti megállapodást, amelynek alapján Irán fél évre leállítja nukleáris programját, cserébe pedig a Nyugat enyhít a perzsa országot sújtó nemzetközi gazdasági szankciókon.

Az iráni konzervatív politikusok csapdának nevezték a megállapodást, ami érzékelteti, hogy Haszan Róháni elnöknek nehéz azt elfogadtatnia a szkeptikusokkal. A konzervatív lapok hétfői számukban elítélték a centrifugák tervezett leállítását.

A Vatan-i-Emrúz című lap "nukleáris holokausztnak" és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek adott ajándéknak nevezte a megállapodást. "Netanjahu ma a világ legboldogabb embere.

Az izraeli miniszterelnök mégis ellenkezőleg érvel, mint a konzervatívok: azt mondja, hogy a megállapodásban túl sokat adnak Iránnak túl kevés engedményért cserébe" - írta a lap.

A NAÜ megerősítette bécsi székhelyén, hogy Irán befagyasztotta nukleáris tevékenységének egy részét - közölték diplomáciai források. "Minden rendben van, minden követelménynek eleget tettek" - mondta egy meg nem nevezett diplomata.