Vlagyimir Putyin orosz államfő módosította korábbi rendeletét és engedélyezte a tüntetéseket a szocsi téli olimpia idején, de előtte a város vezetésével és a biztonsági szervekkel kell egyeztetni.

A fokozott biztonsági intézkedésekről szóló elnöki rendelet módosítása szombaton jelent meg a Kreml honlapján.

A korábbi utasítás, amelyet Vlagyimir Putyin tavaly augusztusban írt alá, gyakorlatilag megtiltotta Szocsiban "a nem az olimpiával kapcsolatos" tömegrendezvényeket az idén február 7-től március 21-ig. A rendelet megfogalmazása szerint azokat "más időpontban" tartották volna meg.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tavaly december elején - az év végi volgográdi merényleteket megelőzően - készítette elő az elnöki rendelet módosítását. Az FSZB azzal indokolta javaslatát, hogy az olimpiai játékok alatt valószínűsíthető tömegrendezvényeket így lehet a leghatékonyabban ellenőrzés alatt tartani. A titkosszolgálatok tudomására jutott, hogy több szervezet készül tüntetni a szocsi téli olimpia idején.

Külföldön élesen bírálják azt az orosz törvényt, amely tiltja és bünteti a homoszexualitás népszerűsítését a kiskorúak körében, beleértve a másság képviselőinek felvonulását is.

Tavaly decemberben előbb Joachim Gauck német államfő jelentette be, hogy nem utazik el a téli olimpiára, majd Washingtonban és Párizsban is bejelentették, hogy sem az elnökök, sem magas beosztású állami tisztviselők nem vesznek részt a nemzetközi játékok rendezvényein.

A most módosított orosz elnöki rendelet szerint Szocsi területén, illetve a hozzá tartozó tengerszakaszon, amelyekre a fokozott biztonsági intézkedések érvényesek, csak kijelölt helyen, a város vezetésével, a belügyi szervekkel és a szövetségi biztonsági szolgálattal egyeztetve lehet demonstrálni, vagyis olyan tüntetéseket, felvonulásokat tartani, amelyek "nem állnak kapcsolatban az olimpia lebonyolításával".

A Fekete-tenger partján lévő orosz üdülővárosban február 7-től 23-ig rendezik meg a téli olimpiát, majd március 7. és 16 között a paralimpiát.

Vlagyimir Putyin Szocsiban tartózkodik, az olimpiai létesítmények készenléti állapotát ellenőrzi.

Volgográdban a múlt vasárnap a központi vasútállomáson, majd hétfőn egy trolibuszon történt merénylet. A robbantásokban 34 ember meghalt, mintegy 70-en megsebesültek.

Azóta a dél-oroszországi nagyvárosban és Oroszország több régiójában megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

A sebesültek közül 45 embert, köztük 3 igen súlyos sérültet Volgográd városában és a megye más kórházaiban kezelnek, húsz sebesültet pedig Moszkvában ápolnak.

Forrás: MTI