Ortodox Karácsony Hévízen!
Az orosz ortodox egyházfő a keresztény értékek kiszorításától tart, és aggódik az ukrajnai "rendbontások" miatt - hangzott el a Kirill pátriárkával készült interjúban, amelyet az ortodox karácsonykor, kedden sugároztak a Rosszija 1 állami televízióban.

Az ünnepi beszélgetést ezúttal Dmitrij Kiszeljov, a Ria Novosztyi hírügynökség bázisán decemberben létrehozott Oroszország Ma állami médiaközpont konzervatív nézeteiről ismert vezetője készítette az egyházfővel.

Az interjúban Kirill pátriárka a karácsony elüzletiesedése ellen emelt szót. Szavai szerint az emberek gyakran elfelejtkeznek a karácsony jelentőségéről, "teljesen elmerülnek a fogyasztásban" és "mindez egyetlen hatalmas üzleti ünneppé válik".

Az ortodox egyházfőt az is aggasztja, hogy Nyugaton a karácsonyt "átnevezik", ami szerinte "a keresztény értékek kiszorítását célzó politikai akció" és "a tömegek lelki lefegyverzése". Mint mondta: "hihetetlenül veszélyes folyamatot" lát mindebben.

Kirill pátriárka külpolitikai kérdéseket is érintett a televíziós interjúban. Azt mondta, "nagyon fáj a szívemnek, ami Ukrajnában történik", és úgy vélte, hogy "fennáll az (ukrán) nemzet megosztásának, a polgári összeütközés újabb hullámának veszélye". Úgy vélte, hogy egy olyan országnak, amely forradalmakat élt meg, egyfajta védekezőképességgel kellene rendelkeznie "a politikai feladatok megoldásának ilyen módja ellen". Szerinte a mostani ukrajnai forradalom által meghirdetett eszmék valójában nem minősülnek programnak, s a szomszédos országban zajló eseményeket a Nagy Francia Forradalomhoz hasonlította, amelyet "jakobinus terror" és "Bonaparte diktatúrája" követett.

Az orosz ortodox egyházfő békére, nyugalomra szólított fel. Közölte, hogy "az egyház nem foglalkozhat politikai programokkal", és kijelentette, hogy a kijevi barikádokon megjelenő, a nép mellett kiálló papok nem egyházi küldetést teljesítenek.

Interjújában Kirill pátriárka ismét állást foglalt az egynemű párok házasságának törvényi szentesítése ellen. "A bűn törvényi szintű igazolása képes szétzúzni bármely társadalmat" - fogalmazott.

Oroszországban milliók ünneplik az ortodox karácsonyt. Az ünnep alkalmából a hívők a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban január 13-ig megtekinthetik a napkeleti bölcsek ajándékait, amelyet az evangélium szerint Jézusnak vittek születésekor. Az ereklyéket a görögországi Athosz-hegyről, a Szent Pál kolostorból hozták el Moszkvába.