Példaértékű a magyar kormány, a civil és az üzleti szféra között kialakult együttműködés a tavaly novemberi Haiyan tájfunt követő segítségnyújtásban - mondta Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára egy keddi sajtótájékoztatón.

Az eseményen, amelyen a Fővárosi Vízművek és a Magyar Vöröskereszt képviselői számoltak be a Fülöp-szigeteki segélyakció eddigi eredményeiről, Wintermantel Péter kiemelte: Magyarország a méreteihez és a lehetőségeihez képest aktívan részt vett a segítségnyújtásban, felelős donorországként lépett fel.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a Fülöp-szigetek a világ természeti katasztrófáknak egyik leginkább kitett országa, évente mintegy húsz tájfun éri el. A tavaly novemberben lesújtó Haiyan tájfun minden korábbi természeti csapásnál erősebb volt, hatalmas pusztítást végzett - emlékeztetett. Megjegyezte: emiatt több mint hatezren vesztették életüket, az ország 44 tartományában mintegy 16 millió embert érintett a természeti katasztrófa, és közülük csaknem 900 ezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására.

Wintermantel Péter felidézte: a katasztrófa után a magyar kormány és a civil szféra is azonnal megkezdte a segítségnyújtás szervezését. Mivel a Fülöp-szigetek jelezte, hogy elsősorban víztisztító berendezésre van szükség, a Fővárosi Vízművek felajánlott egy ilyen gépet, amelyet december elején át is adtak. A Fővárosi Vízművek és a Magyar Vöröskereszt munkatársaiból álló misszió, amely a berendezést eljuttatta a katasztrófa sújtotta országba, "derekasan helytállt" - mondta.

Arra is kitért, hogy mindezen túl a Külügyminisztérium két ENSZ-projektet - az egészségügyi veszélyeknek kitett, elárvult gyermekekkel foglalkozó, valamint a gyermeket váró nők higiéniai és orvosi ellátásával kapcsolatos programot - támogat, így összesen csaknem 50 millió forinttal járult hozzá Magyarország a válság kezeléséhez.

Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója az eseményen elmondta: azért vettek részt a segélyakcióban, mert a vállalat társadalmi felelősséget érez, de fontos az is, hogy az ilyen akciók révén a mozgathatóság, a teljesítmény és a megbízhatóság szempontjai alapján fejleszthetik berendezéseiket. A Fülöp-szigeteknek adományozott víztisztító berendezés már öt hete aktívan, zökkenőmentesen és megbízhatóan működik - közölte.

Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke arról beszélt, hogy a katasztrófák következtében az esetek több mint 95 százalékában sérül a vízellátás: egyáltalán nincs vagy fertőzött, mérgezett a víz. Ezért a szervezet már régóta együttműködik a Fővárosi Vízművekkel.

A sajtótájékoztatón kiadott közlemény szerint a Fülöp-szigetekre eljuttatott víztisztító berendezés az erősen szennyezett és fertőzött vízből napi 100 ezer liter tiszta ivóvíz előállítására alkalmas, így egy 50 ezer lakosú város napi ivóvízszükséglete fedezhető a segítségével.