Újra kell kezdeniük tanulmányaikat azoknak a szerbiai egyetemistáknak, akik 2005 előtt iratkoztak be valamelyik felsőoktatási intézménybe, és idén őszig nem szerzik meg a diplomájukat - hangzott el a szerb közszolgálati televízió (RTS) kedd reggeli híradójában.

Danilo Jeremic, a szerbiai egyetemek hallgatói konferenciájának elnöke ugyanakkor arról beszélt a híradónak, hogy a hallgatói képviseletek kezdeményezést indítottak az "örök egyetemisták" érdekében.

Azt szeretnék elérni, hogy hosszabbítsák meg a tanulmányok befejezésének határidejét azok számára, akik még nem a bolognai rendszer szerint iratkoztak be az egyetemre. Javaslatukat a szerbiai oktatási minisztériumhoz is eljuttatták. Ha sikerrel járnak, akkor az immár több mint kilenc éve tanuló hallgatók újabb halasztást kapnak, vagyis nem vesznek el egyetemi éveik akkor sem, ha nem szereznek diplomát idén szeptember 30-ig.

Az úgynevezett örök egyetemisták száma Szerbiában a becslések szerint eléri a tízezret. Számuk az évek alatt nem sokat változott, csökkenés akkor tapasztalható, amikor valaki feladja a tanulmányokat, esetleg átiratkozik valamelyik magánegyetemre, ahol könnyebben szerez diplomát. Az érintettek közül sokan a tanulmányaik megkezdése óta dolgoznak, nincs idejük vizsgázni, és olyanok is vannak, akiknek többszöri próbálkozás után sem sikerült letenniük valamelyik vizsgát.

A szerb parlament egy tavaly októberben elfogadott törvénye értelmében amennyiben ezek a hallgatók 2014. szeptember 30-ig nem szereznek diplomát, a bolognai rendszer szerint ugyan folytathatják tanulmányaikat, ám az eltérő tanrendek miatt ez gyakorlatilag egyenértékű lenne azzal, hogy újrakezdik a szakot - hangzott el az RTS híradójában.

Az egyetemek tehetnek engedményeket ezeknek a diákoknak, azaz megengedhetik, hogy ne kelljen minden egyes tárgyat újra felvenni, és csak a különbözeti vizsgákat kelljen letenni. Ez azt is jelentené, hogy az "örök egyetemisták" már nem tanulhatnának tovább állami finanszírozásban, csak saját költségen, és a vizsgákért is fizetniük kell majd.