Razziát tartottak a dél-kínai Tungkuanban, a szex kínai fővárosában vasárnap éjszaka, majd 12 szórakozóhelyről - amelyeket bezártak - 67, szexkereskedelemben érintett gyanúsítottat előállítottak - számolt be bő terjedelemben a vasárnap éjszaka történt eseményekről a kínai média hétfőn.

A rendőrségi akcióra azt követően került sor, hogy a kínai központi televízió riportere rejtett kamerás felvételeket készített, s bemutatta a szolgáltatásokat, a hölgyek kiválasztásának menetét, a szállodai menedzser-közvetítővel folytatott beszélgetést. Dokumentálta azt is, hogy biztosították: a rendőrség nem fog a tilosban járókon rajtaütni.

A riporter bemutatta még, amint egy karaokebárban két hölgy ruhátlanul táncolva szórakoztatta kuncsaftjait. Az újságíró két különböző helyszínről is telefonon bejelentést tett a rendőrségen, hogy prostitúció folyik a szállodákban, de az ígért járőrök nem érkeztek meg.

A Gyöngy-folyó torkolatában fekvő város rendőrőrseinél már vizsgálatot indítottak kötelességszegés miatt. A közbiztonsági hivatal igazgatóját és a rendőrkapitányság vezetőjét felfüggesztették állásából, az ügyben folytatják a nyomozást. A kínai törvények szerint a kéjhölgyek és szolgáltatásaik igénybe vevői bűncselekményt követnek el, s egyaránt elzárásra, illetve pénzbírságra ítélhetők.

A Global Times című lap összeállításában megszólaló Li Jin-ho szociológus mindazonáltal úgy vélte, hogy a szexipart nehéz lesz kiűzni a térségből, mivel jelentős igény mutatkozik rá. Mint mondta, a prostitúcióval szerte az országban találkozni, s Tungkuanban, csak azért annyira virágzó, mert gyakorlatilag nem tartották ellenőrzés alatt.

A szakember szerint a tiltásra alapozott jelenlegi jogi környezet nem segíti a megoldást, mi több, a szervezett bűnözés irányába sodorja a benne érintetteket. Li úgy vélekedett, a prostitúció legalizálása segítene a helyzeten, de erről a jelen körülmények között még vitát indítani sem szabad.

A társadalomkutatók egy része már korábban kiállt egy liberálisabb megoldás mellett, ám nyomban erős kritikával illették őket. Van olyan parlamenti képviselő, aki évek óta küzd a prostituáltak jogaiért, elsősorban azért, hogy nagyobb védettséget kaphassanak az AIDS és más nemi betegségek ellen. A témát a közösségi médiában azonnal felkapták az emberek, voltak, akik a helyi rendőrség tehetetlenségét rótták fel, mások úgy vélték, az éjszakai pillangók számára külön zónákat kellene létrehozni.

A több mint nyolcmilliós, prefektúraszintű városban egyébként 2009-ben már indítottak egy átfogó kampányt a prostituáltak ellen, ugyanis akkorra állítólag elérte a számuk a 300 ezret. 2010-ben nagy visszhangot váltott ki, hogy a rendőrség a város utcáin felvonultatta az ősi mesterség épp horogra akadt művelőit. Az érintettek megaláztatása azonban heves bírálatot váltott ki a közvélemény, de még a közbiztonsági tárca illetékesei részéről is.