Hiba volt az ukrán parlament részéről a nemzeti kisebbségeknek, különösen az oroszoknak anyanyelvük használatában különös jogokat biztosító törvény eltörlése - jelentette ki Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva csütörtökön.
 

"Az új ukrán kormánynak egyértelműen jeleznie kell az etnikai kisebbségek felé, hogy szívesen látják őket, és helyük van az új rendszerben. Ukrajna ráadásul tagja az Európa Tanácsnak, és aláírta az etnikai kisebbségek jogi védelméről szóló megállapodásokat" - hangsúlyozta az interjúban Sikorski a TVN24 lengyel hírtelevízió jelentése szerint.

A krími fejleményekről szólva a lengyel külügyminiszter rámutatott: más uniós külügyminiszterekkel együtt jelezték az orosz partnereknek, hogy "a szeparatista kártya kijátszása súlyos hiba lenne".

Ezzel összefüggésben Sikorski emlékeztetett, hogy Oroszország 1994-ben aláírta a "budapesti nyilatkozatot", amelynek értelmében Ukrajna önként lemondott a Szovjetuniótól örökölt atomfegyverekről, amiért cserébe Oroszország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia garantálták függetlenségét és határainak sérthetetlenségét.

Sikorski véleménye szerint a miniszterelnöknek jelölt Arszenyij Jacenyuk "tapasztalt, megbecsült, nagyon hozzáértő politikus". Tudja, hogyan kell tárgyalni Oroszországgal, ami nagyon fontos, és a Nyugat bízik benne - húzta alá.