Megkezdték az ukrán rendőrök az ellenzéki tüntetők kiszorítását a kijevi Függetlenség teréről kedden kora este. A barikádok áttörésére páncélozott járműveket vetettek be. Minden irányból petárdákat, tűzi játékokat lőnek, a rendőrök hang- és fénygránátokat vetnek be.
 
A nap eseményei

Súlyosra fordult kedden az ukrajnai belpolitikai válság, miután a hét végén minden jel arra mutatott, hogy sikerül újraindítani a párbeszédet a szemben álló felek között. A tüntetők és rohamrendőrök közötti keddi kijevi összecsapásokban kilenc ember veszítette életét és több százan megsérültek.

Az újabb összecsapások azután robbantak ki Kijev belvárosában, hogy a Függetlenség tere (Majdan) tüntetőinek néhány ezres csoportja az ellenzéki politikusok felhívására elindult a parlament épülete elé, hogy kifejezze támogatását az államfő hatalmát jelentősen korlátozó 2004-es alkotmány visszaállítása mellett. Az előzetesen békésnek beharangozott demonstráció akkor durvult el, amikor néhány száz méterre a parlament épületétől a rohamrendőrök feltartóztatták az ellenzéki tüntetők menetét - jelentette Kovács Andrea, az MTI tudósítója. A tüntetők kövekkel, botokkal, Molotov-koktélokkal támadtak a rendfenntartókra, akik válaszul könnygázt, fény- és hanggránátokat, vízágyút vetettek be, valamint gumilövedékeket lőttek a tömegbe. Egyes közlések alapján mindkét oldal használt lőfegyvereket is.

A tüntetők a kormányzó Régiók Pártjának székházába is behatoltak, de nem sokkal később a rendőrök kiszorították őket az épületből. Az összecsapások a parlament körül több utcára kiterjedtek. A rohamrendőrök oldalán kormánypárti demonstrálók is bekapcsolódtak az ellenzéki tüntetők elleni harcba. A tüntetők elfoglalták a Tisztek Háza nevű épületet, ahol elsősegélypontot rendeztek be.

Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezére rendkívüli elnök- és parlamenti választások sürgős kiírását követelte sajtótájékoztatóján. Leszögezte, hogy mihamarabb új kormányt kell alakítania a parlamentnek, az ellenzék pedig készen áll a kormányzásra. A politikus sürgette továbbá, hogy a parlament hozza vissza a 2004-es alkotmányt, amely jelentősen szűkítette az elnöki jogköröket a parlament javára. A parlament őrsége ostromra készülve belülről bezárta az épület főbejáratának ajtóit, tűzcsapokat és tömlőket készítettek elő tömegoszlatásra. A zavargások miatt leállították a közlekedést az egész metróhálózat területén.

Délután az ukrán titkosszolgálat (SZBU) és a kijevi belügyminisztérium ultimátumot intézett a tüntetőkhöz, felszólítva őket, hogy vessenek véget az erőszaknak. Közölték, hogy amennyiben a "tömeges zavargások" nem fejeződnek be kedd este 18 óráig, közép-európai idő szerint 17 óráig, a hatóságok "minden törvényesen megengedett eszközt" bevetnek a káosz felszámolása érdekében.

Közben az ukrán rohamrendőrség áttörte a kijevi Dinamo-stadion közelében felállított ellenzéki barikádokat a Hrusevszkij utcában, és egységeik a Függetlenség teréhez vonultak, ahol békés demonstráció zajlik. A színpadon a szónokok arra kérik a rohamrendőröket, hogy ne "védjék a bűnöző hatalmat", és ne ártsanak békés honfitársaiknak. A rohamrendőrök késő délután megkezdték a Függetlenség tere barikádjainak ostromát. A főtérhez vezető Insztitutszka utcában álló barikádot áttörték, és az ott gyújtott tüzeket eloltották. Az utcából a térre terelték le az embereket, közben utcakövekkel és állítólag Molotov-koktélokkal is dobálták őket. Az utcából menekülő emberek közül többen elestek, a rohamrendőrök a földön fekvőket gumibotokkal ütötték.

A színpadról eközben nyugalomra intették a téren tartózkodókat, kérték, hogy ne essenek pánikba. A rendőrség hivatalos közlése szerint estig összesen kilenc halottat követeltek a keddi kijevi összecsapások: hét polgári személy és két rendőr vesztette életét. A rendőrség estére teljesen megtisztította a Hrusevszkij utcát és az Európa teret a tüntetőktől, és folyamatosan számolja fel a barikádokat.

Vitalij Klicsko nem zárta ki, hogy a hatóságok erővel feloszlatják a Függetlenség terén tavaly november vége óta tartó tüntetést, ugyanakkor maradásra kérte a demonstrálókat. A rendvédelmi szerveket arra kérte, hogy ne hajtsanak végre törvényellenes parancsot. A nőket és a gyermekeket arra szólította fel, hogy a biztonsági erők várható rohama miatt hagyják el a teret.

Viktor Janukovics ukrán elnök szerdán ismételten egyeztetni kíván az ellenzéki vezetőkkel tekintettel az Ukrajnában kialakult drámai helyzetre - közölte kedden Volodimir Ribak ukrán házelnök. A megbeszélést helyi idő szerint szerda délelőtt 11 órára hirdette meg az ukrán államfő. A találkozó létrejöttének az a feltétele, hogy az ellenzéki tüntetők teljes mértékben szüntessék be az erőszakot. Anna German elnöki tanácsadó elmondta, hogy Janukovics kedden is egyeztetett az ellenzék vezetőivel, többet azonban nem árult el a találkozóról.

Mély aggodalmának adott hangot az ukrajnai helyzet kiéleződése miatt Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője kedden kiadott közleményében - jelentette Konsiczky Zoltán, az MTI brüsszeli tudósítója. Felszólította az ukrán hatóságokat, hogy foglalkozzanak "a válság gyökerével". "A döntéseknek a parlamentben kell megszületniük, és Ukrajnának sürgősen vissza kell térnie a parlamenti eljáráshoz" - szögezte le az EU diplomáciájának vezetője. Ashton szerint a politikai vezetőknek közösen kell felelősséget vállalniuk a bizalom helyreállításához, és a politikai válság megoldásához szükséges feltételek megteremtéséért.

Ashton szerint a megoldásnak egy új egységkormány megalakítását is magában kell foglalnia, emellett haladást kell felmutatni az alkotmányos reform terén, és elő kell készíteni a tiszta és demokratikus elnökválasztást. A közlemény szerin az EU kész segíteni ebben Ukrajnának. A magyar Külügyminisztérium szerint az ukrán válságból az egyetlen kiutat az átfogó és érdemi politikai párbeszéd azonnali megindulása jelentheti.