Az Anszár Beit al-Makdisz (Jeruzsálem Védelmezői) nevű szélsőséges szervezet vállalta magára hétfőn az Egyiptomban egy turistabusz ellen elkövetett merényletet, ami öt halálos áldozatot szedett. A sínai-félszigeti dzsihádista csoport azzal fenyegetőzik, hogy újabb támadásokat hajt végre - írja az MTI.

A terrorista csoport Twitter-oldalán ismerte el a támadás végrehajtását, és közölte, négy napot ad minden külföldi országnak, hogy "állampolgárai kiutazását megszervezze a Sínai Emirátusból. A határidő lejárta után törvényes célpontoknak számítanak".

A vasárnapi robbantásos merényletben négy dél-koreai és a busz egyiptomi sofőrje vesztette életét, tizennégyen pedig súlyosan megsebesültek. A robbantás Taba városában, kétszáz méterre az izraeli határtól történt.

A hatóságok a biztonsági kamerák felvételeire hivatkozva megállapították, hogy a támadást egy öngyilkos merénylő követte el. A férfi felszállt a buszra, majd működésbe hozta a testére erősített robbanószerkezetet.

A robbantás stratégiai változást jelent a szélsőséges csoportok műveleteiben, amelyek eddig főként a fegyveres erők ellen irányultak a Sínai-félszigeten. Egyiptomban 2009 óta nem követtek el turisták ellen merényletet.

Forrás: MTI