A mesterlövészek az orvosokra lőnek! – írta kedd délelőtt a Függetlenség téren tüntető @Katerina_Kruk a Twitteren. A fiatal nő arról is beszámolt, hogy az internetkapcsolat akadozik Kijev központjában, ennek ellenére sikerült képekkel dokumentált bejegyzésekben beszámolnia arról, hogy mi zajlik körülötte. Az apokaliptikus fotók közzététele mellett másokat arra kért, ne írjanak olyat, hogy itt a vég. „Ez nem a vég, barikádokat építünk, ellátjuk a sebesülteket, semmi érzelem, csak cselekvés”.


A Twitteren sokan tesznek közzé képeket az éppen célzó mesterlövészekről és a halott aktivistákról. @O_Severyn szerint a csütörtöki erőszak Kijevben olyan, mint valami kormányzati provokáció, amellyel a politikai vezetés vadembereknek próbálja beállítani a tüntetőket.

A több mint kétmillió követővel rendelkező @Euromaidan szerint az egész világnak értesülnie kell arról, hogy a rohamrendőrök Kalasnyikovval lőnek a tüntetőkre. A tüntetések hivatalos angol nyelvű Twitter-csatornája szinte percről percre közvetíti az eseményeket, a bejegyzések között sokkoló képeket tesznek közzé.

Van, aki a Twittert arra használja, hogy a külföldnek üzenjen. Az egyetemi hallgató @VovaTeslenko az ukrán emberek nevében szólította fel az ENSZ-t, a NATO-t és az Európai Bizottságot, hogy „állítsa meg Janukovics bűnözőit, és mentse meg az életünket”.

Bár az egészségügyi minisztérium megerősítette, hogy az összecsapásoknak 35 halottja van, @goddan szerint a valóság ennél sokkal rosszabb lehet.

Rendületlenül harcolnak

Kijevben a kormánynegyed és a Függetlenség tér is ostrom alatt van: az előbbi elleni az ellenzéki tüntetők, az utóbbi ellen az ukrán belügyi egységek indítottak támadást. Az interneten közzétett képek és videók tanúsága szerint különösen véres és erőszakos nap köszöntött az ukrán fővárosra. A hivatalos adatok szerint csütörtökön legalább 35 ember vesztette életét, 505-en megsebesültek, 291 embert kórházba szállítottak.

A közösségi oldalakon egymást érik a bejegyzések arról, hogy a belügyi egységek AK-47-esekkel céloznak az emberekre, és a tüntetők szerint több áldozaton a lövésnyomok arról árulkodnak, hogy rendőrségi mesterlövészek végeztek velük. Az ukrán elnöki hivatal azonban a tüntetőkre hárítja a felelősséget a vérontásért, és azt állítja, hogy rendőrök tucatjai vesztették az életüket vagy sebesültek meg a harcokban.

Az ukrán vezetés ultimátumban szólította fel a tüntetőket, hogy adják meg magukat. Miután nem kaptak választ, csütörtökön újra ostrom alá vették a Függetlenség terét, amelynek védői viszonttámadásba lendültek.

A Majdanon még mindig harmincezren vannak, és rendületlenül építik a barikádokat, de a harcok már átterjedtek a kormánynegyed több utcájára is. A hatóságokat ez a fordulat nem érte felkészületlenül: megkezdték a miniszterelnöki hivatal, a parlament és a Kijev szálloda kiürítését is.
Laurent Fabius francia, Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter Kijevben próbál tenni valamit a helyzet rendezésére, és tárgyal Viktor Janukoviccsal.