A Krónika című erdélyi magyar napilap szerint mozgósító erejű volt a felvonulás tiltása a Székely szabadság napján, a Háromszék című napilap pedig az autonómia pártján megszólaló székelyföldi románokat hiányolta a rendezvényről.


A Krónika vezércikkírója szerint a marosvásárhelyi hatóságok szándékuk ellenére is az autonómia népszerűsítésének szolgálatába álltak azzal, hogy megpróbálták megakadályozni a tömeg felvonulását a Székely szabadság napján. A tiltás ugyanis csak a dacot és elszántságot növelte a magyarokban, a botrány pedig csak még jobban ráirányította az ügyre a nyilvánosság figyelmét. "Ha nem akadékoskodnak, lehet, hogy a megmozdulás jóval kisebb érdeklődésre tartott volna számot" - állapította meg a cikkíró.

Szerinte a tiltási kísérlet "újfent megerősítette, hogy a botránykeltés, a provokációszámba menő nyilatkozatok és az etnikai feszültségek mesterséges gerjesztése mögött jórészt éppen azok állnak, akiknek amúgy választott vagy kinevezett hatósági illetékesként a jogegyenlőség és a békés egymás mellett élés biztosítása lenne a feladata".

A székelyföldi Háromszék vezércikkében megállapította, hogy idén kicsit idegesebben nyilvánította ki autonómiaigényét a Székely szabadság napján a székelység, mint egy évvel korábban. "A Vesszen Trianon!, Székelyföld nem Románia! szlogenek helyett nem ártana valami pozitív üzenetet megfogalmazni" – jegyezte meg a cikkíró.

A Háromszék örvendetesnek minősítette, hogy a világ több városában tartott szimpátiatüntetés és a marosvásárhelyi rendezvény baszk, katalán, és belga szónokai által ismét nemzetközi jellege volt a megmozdulásnak. Úgy vélte azonban, hogy amíg erdélyi, székelyföldi román felszólalója nincs a rendezvénynek, addig aligha lehet sikeres az autonómiaküzdelem.

"Mára ugyanis egyértelmű: a magyar közösség autonómiaigénye oly erős, hogy a hazai magyar politikai pártok ezt nem mellőzhetik. Erőt, egységet tudunk felmutatni, mellettünk tudjuk az anyaországot, és a lehetséges európai szövetségeseinkre is kezdünk rátalálni – csak az a román szó, az hiányzik még. Reméljük, nem sokáig" - állapította meg vezércikkében a Háromszék napilap.