Határozottabb fellépést sürgetett a római kormánytól Moszkvával szemben a hétfői olasz sajtó Oroszország ukrajnai beavatkozását követően.

A balközép La Repubblica szerint az olasz kormánynak legalább olyan határozottan kellene reagálnia, amilyen határozottsággal Vlagyimir Putyin orosz elnök "megszállta" a Krím térségét. Az olasz kormányt vezető Demokrata Párthoz (PD) közel álló napilap szerint az orosz csapatok gyorsasága azt bizonyítja, hogy Moszkva előzetes terv szerint avatkozott be.

A La Repubblica hozzátette, a Matteo Renzi vezette olasz kormány téved, ha Berlin "óvatos" magatartását követi.

A római kormány vasárnap honlapján (governo.it) közleményben hangsúlyozta, hogy Matteo Renzi miniszterelnök a francia elnökkel és a német kancellárral egyeztetett az ukrajnai helyzetről. Az olasz kormányközlemény elfogadhatatlannak nevezte Ukrajna szuverenitásának és integritásának megsértését.

A Corriere della Sera vezércikke szerint a "langyos" olasz diplomácia az őt gyakran jellemző "álszentséggel és közönnyel" viselkedik. A konzervatív napilap hangsúlyozta: "Ukrajna egy lépésre áll az orosz megszállástól. Ez a legsúlyosabb európai válság a hidegháború óta (...) és a kontinens egyensúlyának mély átalakításával fenyeget". Az újság megjegyezte, ha a Vlagyimir Putyin barátjaként ismert Silvio Berlusconi lenne az olasz kormányfő, az olasz balközép már az utcán tüntetne Ukrajna jogaiért. Belpolitikai ellenség hiányában azonban Olaszország "az ujját se mozdítja". A Corriere hozzátette, "pedig Európáról, rólunk van szó".

Az Il Fatto Quotidiano szerint a nemzetközi és olasz diplomácia cselekvés helyett "nyávog" attól tartva, hogy elveszíti orosz energiakészleteit. A kommunista l'Unita úgy látja, veszély fenyegeti Európát. Az ukrán válság évek óta várható volt, a független Ukrajna megszületéséhez ugyanis megfelelő egyensúlyt kellett volna kiépíteni Oroszország és Európa között. Ez azonban a Szovjetunió 1991-es felbomlása óta várat magára - írta a l'Unita.