Mostanáig 547 menekült érkezett a konfliktus sújtotta Krím félszigetről Lemberg (Lviv) megyébe, 40 gyerek már a helyi iskolákban folytatja a tanulmányait.

A Lemberg megyei tanács (közgyűlés) sajtószolgálatának szerdai jelentése szerint az egy nappal korábbi állapotoknak megfelelően a térségben 306 felnőttet és 241 gyereket fogadtak be a Krímből. A menekülők száma folyamatosan nő, kedden 90-en érkeztek a nyugat-ukrajnai megyébe, szerdán 103 krími lakos jövetelére számítanak – adta hírül a zaxid.net lembergi hírportál.

Petro Kologyij, a megyei tanács elnöke a sajtónak elmondta, hogy szerdáig 40 krími gyerek kezdte el a helyi általános iskolákban és líceumokban a tanulmányait. Közlése szerint a menekülők saját járműveiken és vasúton érkeznek.

Arról is tájékoztatott, hogy a menekült-befogadási akció tíz nappal ezelőtti kezdete óta 180 Lemberg megyei család jelezte az önkormányzat speciális forróvonalán, hogy kész krimi lakosok ideiglenes befogadására. Kologyij hozzátette: szerdáig 262 család – összesen 1427 személy, közte 670 felnőtt és 757 gyermek – jelezte a Krímből és Délkelet-Ukrajnából, hogy Lemberg megyében szeretne ideiglenes menedékre lelni.