Eltelt az első teljes egy év anélkül, hogy vadorzók egyetlen nagyvadat - orrszarvút, tigrist vagy elefántot - is elejtettek volna Nepálban - jelentette be a himalájai ország nemzeti parkokért és természetvédelemért felelős hatósága (DNPWC). Elfogtak ugyanakkor 37 vadorzót.

A közlés szerint 2013. február 16. óta telt el 365 nap anélkül, hogy akár egyetlen orrszarvú is vadorzók áldozatául esett volna. A nepáli polgárháború - a maoista felkelés - idején volt olyan esztendő, hogy az orvvadászoknak 37 rinocéroszt is sikerült megölniük, tülküket pedig a feketepiacon jó pénzért eladniuk. A polgárháború utolsó tíz évében összesen 141 orrszarvú pusztult el Nepálban vadorzás miatt.

A nepáli hatóságok valójában már a 2011-es esztendőt is a vadorzók felett aratott győzelem évévé nyilvánították, mondván, hogy abban az évben egyetlen orrszarvút sem öltek meg vadorzók, 2012-ben letartóztatott orvvadászok azonban azt állították, hogy ők elejtettek egy állatot 2011 februárjában a Csitvan Nemzeti Parkban.

A 2011-es győzelmi jelentés hitelességével szemben így kételyek támadtak, bár a hatóságok azt állítják, a vadorzók tévedhettek az állat elejtésének időpontját illetően.

Miközben tavaly az ország területén élő összes orrszarvút megmentették, a vadorzók közül 37-et sikerült letartóztatniuk, köztük olyan hírhedt vadorzóvezéreket, mint Radzs Kumar Pradzsa vagy Prem Mahato, akiket 15 évre rács mögé juttattak.

A hatóságok remélik, hogy az orvvadászatban élen járó banditák lecsukásával pitiáner bűnözőknek is elveszik a kedvét a tiltott vadászattól.

Az orvvadászok elleni harc azonban még távolról sem ért véget, 350 vadorzó továbbra is szökésben van - olvasható a República című nepáli lap internetes oldalán.

Egy 2011-es állatszámlálás szerint Nepálban jelenleg 554 egyszarvú rinocérosz él, ebből 503 a Csitvan Nemzeti Parkban, 24 a Bardija Nemzeti Parkban, hét pedig a Sukla Phant vadrezervátumban.