Egy orosz újságírót és egy parlamenti képviselőt fordítottak vissza szombaton a lembergi (lvivi) nemzetközi repülőtérről a határőrök, mert felmerült a gyanú, hogy az orosz állampolgárok Ukrajnát lejárató információkat készülnek gyűjteni Kárpátalján.

A lembergi határőregység sajtószolgálatának jelentése szerint a moszkvai Vnukovo repülőtérről érkezett sajtófotós és a tyumenyi területi parlament elnökhelyettese a kárpátaljai Munkácsot nevezte meg ukrajnai úti céljaként, ahol - mint állították - egy barátjuk születésnapját fogják ünnepelni. A megnevezett munkácsi lakos azonban a lembergi határőrök megkeresésére azt közölte, hogy nem vár vendégeket Oroszországból - adta hírül a Csasz Zakarpattya című kárpátaljai hírportál.

A határőrök kiderítették, hogy a két orosz kárpátaljai útjának fő célja az volt, hogy a térségben az ukrajnai eseményeket negatív színben feltüntető információkat gyűjtsenek, s azokat egy orosz ifjúsági kongresszus résztvevőinek bemutassák. A vizsgálat során megtalálták náluk a rendezvény szervezői által kiállított hivatalos kiküldetési okmányokat.

Az ukrán hatóságok az oroszokat kiutasították az országból, és azzal a járattal, amellyel érkeztek, visszaküldték őket Moszkvába.