Várhatóan kedden megérkeznek Kelet-Ukrajnába az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) országok megfigyelői, hogy vizsgálják, van-e ott szokatlan katonai tevékenység - közölte Ács Gábor, a katonai megfigyelőcsoport vezetője kedden az MTI-vel.

Mint az alezredes felidézte: Ukrajna meghívta az EBESZ tagállamait, hogy a "szokatlan katonai tevékenység okozta aggodalmakat" eloszlassák. Feladatuk az lett volna, hogy a Krím félszigeten lévő katonai tevékenységet vizsgálják, tanulmányozzák. Négyszer próbáltak bejutni a Krím félszigetre, de valamennyi alkalommal fegyveresek által őrzött útzárak megakadályozták továbbhaladásukat.

Így hétfőn Ukrajna módosította meghívását, s arra kérte a résztvevő államokat, hogy március 16-ig szóló mandátumukkal Dél-, illetve Kelet-Ukrajna területén hajtsák végre feladatukat. A módosult misszió - melyben 25 állam 46 képviselője vesz részt - konkrétumairól még egyeztetnek az ukrán kollégákkal - tette hozzá az alezredes.

A bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló 2011-es EBESZ-egyezmény, a Bécsi Dokumentum III. fejezete rendelkezik arról, hogy a szervezet szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kapnak információt. Ez az első eset, hogy az EBESZ-tagországok ilyen missziót hajtanak végre az egyezmény idézett részére hivatkozva.