Oroszország szimferopoli főkonzulátusa kiadta az első orosz útleveleket szombaton az új ukrán vezetés által feloszlatott Berkut karhatalmi egység tagjainak.

Az első hat berkutosnak Vjacseszlav Szvetlicsnij főkonzul személyesen adta át új orosz okmányukat.

Az orosz külügyi hatóságok rendkívüli gyorsasággal intézkedtek az ügyben. A moszkvai külügyminisztérium pénteken utasította az dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság székhelyén működő főkonzulátusát, hogy sürgősen tegyen meg minden szükséges előkészületet a berkutosok orosz útlevéllel való ellátására. A lépésről a Kommerszant című orosz napilap "Az ukrán Berkut orosz lesz" címmel számolt be.

Arszen Avakov, az új, Nyugat-barát ukrán kormány ügyvivő belügyminisztere szerdán írta alá az utasítást a Berkut feloszlatásáról, tekintettel arra, hogy a különleges rendőri erő tevékeny szerepet játszott a Viktor Janukovics - azóta menesztett - oroszbarát elnök hatalma ellen folytatott kijevi tüntetések elleni megtorló akciókban.

Két nappal később az orosz belügyminisztérium sajtószolgálata azt közölte az Interfax orosz hírügynökséggel, hogy készek befogadni regionális szerveik állományába mindazokat, akik elhagyják Ukrajna területét, beleértve az ukrán belügyben szolgált embereket.

A Berkut (szirti sas) nevű gyors reagálású rendőri erőt 1992-ben hozták létre az ukrán különleges rendőri egységek tagjaiból. Feladatuknak szabták a közrend védelmét tömegrendezvényeken és rendkívüli helyzetekben (egyebek között tömeges rendbontások során), a rendkívül veszélyes, felfegyverzett bűnözők elfogását, túszok kiszabadítását. Tavaly év végén a Berkut létszáma 4000 fő volt: két ezred és hét önálló zászlóalj a területi központokban. A Berkut-egységeknek nem volt központi parancsokságuk, a helyi, területi belügyi főosztályoknak voltak alárendelve.

http://lenta.ru/news/2014/03/01/pass/