Budapest - Két Nyugat-ukrajnai városban, Ivano Frankivszkben és Lembergben segíti a "belső menekültek" ellátását az Ökumenikus Segélyszervezet (ÖS) - tájékoztatta csütörtökön a szervezet sajtóreferense az MTI-t.
 
Az ÖS munkatársai mindkét helyszínen higiéniás szereket, tartós élelmiszereket, illetve bébiételt, tejport juttattak el az elmúlt két napban a menekülteket ellátó helyi koordinációs központoknak - közölte Kis Boáz.

Ivano Frankivszkbe már több száz, Lembergbe pedig több ezer menekült érkezett eddig Kelet-Ukrajnából, és a helyi koordinációs központok további ezrek érkezésére készülnek - tette hozzá.

Elmondta: a menekülteket, többségében nőket és gyerekeket, elsősorban önként jelentkező helyi családoknál és állami intézményeknél szállásolták el.

Az ÖS munkatársai az érintett Nyugat-ukrajnai térségekben végzett felméréseket követően az Európai Unió által koordinált egyeztetéseken vesznek részt Kijevben, majd további menekülteket befogadó térségekbe utaznak.

Aki támogatni kívánja a segélyszervezet humanitárius munkáját, az hívja a 1353-as segélyvonalat, mert minden hívás 250 forintot jelent az ukrajnai menekültek számára. Ugyanakkor fel lehet ajánlani adományokat a www.segelyszervezet.hu weboldalon keresztül is - közölte a referens.

Hozzáfűzte, hogy az ÖS, a több mint 100 egyházi hátterű segélyszervezetet tömörítő nemzetközi szövetség, a genfi székhelyű ACT Alliance tagszervezeteként hatékonyan tudja segíteni a menekültek ellátását. Az Ivano Frankivszkben működő humanitárius koordinációs központ például egy Magyarországon bevált modell szerint épül fel. Az ukrán katasztrófavédelem munkatársai a módszert 2013 végén, az Ökumenikus Segélyszervezet által szervezett képzés keretében sajátították el - idézte fel Kis Boáz.