Ungvár – A krími eseményeknek jelenleg nincs különösebb hatásuk Kárpátaljára, a megye ugyanis nem tartozik Oroszország vonzáskörzetébe – jelentette ki Viktor Pascsenko politológus kedden Ungváron a krími fejlemények esetleges kárpátaljai hatásairól rendezett kerekesztal-beszélgetésen.

Az ismert kárpátaljai politikai szakértő a tanácskozáson kifejtette: a krími helyzetnek nincs komolyabb befolyása vagy következménye Kárpátaljára nézve, a térség ugyanis nem tartozik abba az ukrajnai mentális övezetbe, amely jelentős mértékben vonzódik Oroszországhoz. Minden ezzel ellentétes állítás politikai zavarkeltés, amilyen az interneten hétfőn körözött, állítólag ruszinok által Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz írt segítségkérő levél is volt – tette hozzá. Ezt az irományt senki nem vette komolyan az íróján kívül – jegyezte meg.

Hangsúlyozta: míg korábban a ruszinkérdés még valamennyire napirenden volt Kárpátalján, mostanra ugyancsak megfogyatkoztak az autonómia elképzelések.

Pascsenko kifejtette: ha Ukrajnában reálisan felvetődik az autonómiák kérdése, akkor Kárpátalja autonóm terület lesz. Jelenleg ez nem időszerű, inkább a helyi önkormányzatiság elmélyítésének ügye van napirenden – mutatott rá, hozzátéve, hogy ebben a tekintetben Kárpátalja nem fog különbözni a többi megyétől, de ez már Ukrajna egy más fejlettségi szintje lesz.

Forrás: MTI