Legkésőbb május 1-jéig megalakul az új szerb kormány - jelentette ki vasárnap Rasim Ljajic kormányfőhelyettes a belgrádi Pink televízióban.
 
A politikus szerint Szerbiának nincs vesztegetni való ideje, minél hamarabb meg kell kezdeni a tervezett gazdaságélénkítő reformokat.

Az említett reformok körül forognak az előrehozott parlamenti választások ígéretei is. A munkahelyteremtés, a nyugdíjak emelése és a fiatalok foglalkoztatása ígérete mellett azonban megjelentek olyan figyelmeztetések is, amelyek szerint az új kormánynak inkább megszorító intézkedéseket kell majd foganatosítania, vagyis nem lesz mód a nyugdíjak, fizetések és szociális támogatások emelésére.

A március 16-i választásokon valószínűleg 19 párt, illetve koalíció indul. A Köztársasági Választási Bizottságnak (RIK) a február 28-i határidő lejártáig húsz politikai párt, koalíció, tömörülés, illetve szervezet adta át jelentkezését. Eddig 14 listát fogadtak el, öt pártnak pedig további 48 órát adtak arra, hogy a hiányosságokat pótolja. A választási bizottságnak március 5-ig van ideje véglegesíteni a szavazáson indulók névsorát.

Az előre hozott parlamenti választásokon egyetlen magyar párt indul önállóan, a Vajdasági Magyar Szövetség. Az öt kisebb vajdasági magyar párt közül három (Magyar Remény Mozgalom, Magyar Polgári Szövetség, Magyar Egység Párt) egy bosnyák-horvát kisebbségi listához csatlakozott, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége Boris Tadic volt köztársasági elnök új pártjával, az Új Demokrata Párttal indul koalícióban, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt pedig nem vesz részt a választásokon.

A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez lesz a tizedik parlamenti választás, s egyben a hetedik rendkívüli választás. A valamivel több mint 6,7 millió szavazó a parlament 250 képviselői helyéről dönt. Az alkotmány értelmében a választási eredmények kihirdetését követő 30 napon belül meg kell tartani az első parlamenti ülést, az új összetételű országgyűlésnek pedig három hónapja van a kormány kinevezésére, különben ismét új választásokat kell kiírni.