Az éghajlatváltozás szempontjából különösen káros, fluortartalmú üvegházhatású gázokat - az úgynevezett F-gázokat - 2022 és 2025 között be kell tiltani a hűtőgépekben és a légkondicionálókban az Európai Parlament (EP) által szerdán Strasbourgban megszavazott jogszabálytervezet értelmében.

A szabályokról már informális megállapodás született az uniós országok szakminisztereivel. A tagállamokat képviselő Tanács április 14-én dönt hivatalosan a kérdésben.

A nyolcvanas években az ózonréteg lassú pusztítása miatt már betiltották a klórozott szénhidrogének használatát, a jelenlegi javaslat pedig az éghajlatváltozás szempontjából szintén kiemelkedően veszélyes fluorozott szénhidrogéneket veszi célba. Az úgynevezett F-gázok a szén-dioxidnál sokszorosan nagyobb intenzitással váltanak ki üvegházhatást.

Az EU 2030-ig csaknem 80 százalékkal vissza kívánja szorítani az F-gázok használatát. Ilyen gázok 2022-től nem lennének alkalmazhatók új hűtőberendezésekben, az F-gázokat alkalmazó kis légkondicionáló rendszereket pedig 2025-től tiltanák be.

A döntéshozók reményei szerint az európai innovatív vállalkozások profitálhatnak abból, hogy a szabályozás nyomán megnövekszik a természetes hűtőanyagok iránti kereslet.