Budapest - Újabb hét pártot vett nyilvántartásba a május 25-i európai parlamenti választásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén, így már összesen 22 jelölő szervezet jelezte indulási szándékát.
 
A testület nyilvántartásba vette a Zöldek Pártját, az Összefogás a Civilekért pártot, a Magyar Demokráciáért és Hazáért Pártot, az Alternatív Magyar Néppártot, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártot, a Seres Mária Szövetségesei pártot, valamint a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség pártot.

Az NVB korábbi ülésein már nyilvántartásba vette a Magyar Szocialista Pártot, a Magyar Republikánus Politikai Pártot, az Együtt - A Korszakváltók Pártját, a Modern Magyarország Mozgalom Pártot, a Párbeszéd Magyarországért Pártot, a Magyarországi Munkáspárt 2006 - Európai Baloldalt, a Fidesz Magyar Polgári Szövetséget, a Kereszténydemokrata Néppártot, a Demokratikus Koalíció pártot, a Tégy! Ne Tűrj Tovább! Pártot, az Összefogás Pártot, a Magyar Liberális Pártot, a Jobbik Magyarországért Mozgalom pártot, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártját és a Lehet Más a Politika pártot.

A pártokat azután vették nyilvántartásba, hogy ellenőrizték, valamennyi szerepel a bírósági nyilvántartásban.

Az Európai Parlament 21 magyar képviselőjének választását május 25-re tűzte ki Áder János köztársasági elnök március 8-án.

Az EP-választás arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. Listát bejegyzett pártok állíthatnak, két vagy több párt közös listát is állíthat. A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár - aláírásával hitelesített - ajánlása szükséges, a pártoknak április 22-ig kell összegyűjteniük a támogató ajánlásokat és bejelenteni listájukat az NVB-nél.

Az NVB a jogorvoslati ügyek elbírálása között - egyhangúlag meghozott döntéssel - jogsértést állapított meg több Jobbik-ellenes (Szavazz a Jobbik ellen!) videóval kapcsolatban. A testület azért hozott elmarasztaló döntést, mert a videó készítői nem tüntették fel az impresszumot. Az NVB konkrétan nem marasztalt el senkit az ügyben, mivel nem volt megállapítható, ki követte el a jogsértést.

Az NVB ülésén ismertettek több, a Kúria által hozott végzést, és ezek között egy - az ajánlóívek határidőn túli leadása miatti - bírságolási ügyet. A Kúria ebben az ügyben úgy döntött - szemben a korábbi választási bizottsági határozatokkal - hogy a jelölő szervezetnek nem kell kifizetnie a bírságot, mert az egyéni választókerületi iroda - elismert - hibájából nem tudták időben leadni az ajánlóíveket, így ebben az ügyben nem állapítható meg az objektív felelősség.