Brüsszel - Veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni a holland kormánypártok - különösen a szociáldemokrata munkapártiak - a szerdán tartott önkormányzati választásokon.
 
A Munkapárt - amely a jobboldali liberálisok mellett a kormánykoalíció kisebbik pártját alkotja - több mint hat évtized után elveszítette vezető pozícióját a királyi fővárosban, Amszterdamban. A baloldali liberális D66 nevű párt ütötte ki a nyeregből.

Hágában, a kormányzat székvárosában a Munkapárt egyenesen a harmadik helyre szorult vissza, a D66 és Geert Wilders szélsőjobboldali populista Szabadság Pártja mögé.

Veszített a Munkapárt Rotterdam kikötővárosban is, ahol az Élhető Rotterdamért elnevezésű helyi jobboldali csoportosulás tört előre.

Politikai elemzők szerint a Munkapárt nagyarányú visszaesése a megszorító intézkedésekre és az adóemelésekre vezethető vissza. A parlamenti választások azonban csak 2017 tavaszán esedékesek. A jobboldali liberálisok és a mérsékelt szociáldemokraták koalíciója így abban bízik, hogy a lassan ugyan, de mégis beinduló gazdasági növekedés meghozza a gyümölcseit, mire újból a választók elé kell állni.