Vlagyimir Putyin orosz elnök 2013-as jövedelme alacsonyabb volt, mint Dmitrij Medvegyev miniszterelnöké, vagy a saját tanácsadóié és minisztereinek többségéé

A Kreml és a kormány által pénteken közzétett vagyonbevallások szerint Putyin elnök tavaly 3,7 millió rubeles (22,9 millió forint) jövedelmet vallott be, ez az összeg alacsonyabb volt, mint 2012-ben. Egy 77 négyzetméter lakás, egy 1500 négyzetméteres telek és egy 18 négyzetméteres garázs, valamint három autó tulajdonosa. 

Medvegyev jövedelme 4,3 millió rubel (26,6 millió forint), egy 368 négyzetméteres lakása és egy 4700 négyzetméteres telke van. 

Putyin, Oroszország erős embere, aki saját bevallása szerint aszkéta életmódot folytat, kevesebb jövedelemre tett szert, mint bármelyik tanácsadója. Ez utóbbiak között Dmitrij Peszkov szóvivő jövedelme például 9,2 millió rubel (56,9 millió forint) volt. 

A kormányon belül csak három miniszter keresett kevesebbet, mint Vlagyimir Putyin: Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági és Nyikolaj Nyikiforov távközlési miniszter (3,6-3,6 millió rubel, azaz 22,3 millió forint), valamint Szergej Donszkoj, a természeti erőforrások és a környezetvédelem minisztere (az ő jövedelme 3,5 millió rubel, azaz 21,7 millió forint volt). 

A legnagyobb jövedelemmel rendelkező kormánytag Mihail Abizov, a nyílt kormányzás ügyeiért felelős miniszter volt, akinek a bevallásában 282 millió rubel (1,75 milliárd forint) jövedelem szerepelt. 

Abizov után a tavalyi listavezető Igor Suvalov, a kormány második embere következik, 226 millió rubellel (1,4 milliárd forint) és akinek a felesége még ennél is magasabb jövedelemmel rendelkezik. Az első miniszterelnök-helyettes tavaly bírálta is a köztisztviselőkre vonatkozó egyre szigorúbb átláthatósági és viselkedési szabályokat, amelyeket szerinte "veszélyesek". 

Szergej Lavrov külügyminiszter jövedelme 2013-ben 4,7 millió rubel (29 millió forint), Anton Sziluanov pénzügyminiszteré 39 millió rubel (241,4 millió forint), Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszteré pedig 80,4 millió rubel (497,7 millió forint) volt.