Peking - Negyvenöt ház leégett, 430-an váltak hajléktalanná a délnyugat-kínai Kujcsou tartomány egyik falujában, sérültek nincsenek - számolt be a történtekről a kínai média csütörtökön.

A tűz a nemzetiségiek lakta Siping megyében a hajnali órákban tört ki, s a tűzoltóknak két órájukba telt, amíg a lángokat megfékezték. A helyszínre segélyszállítmányt indítottak, a tűz keletkezésének okát vizsgálják. A beszámolók szerint a térségben hagyományosan fából építkeznek, s ez okozhatta a tűz gyors terjedését.

Szintén Kujcsou tartományban tavaly egy tung nemzetiségiek lakta 300 éves falu több mint száz épülete pusztult el. Kanszu tartomány egyik tibeti autonóm prefektúrájában ugyancsak tavaly egy 10-12 órán át tartó tűzvész következtében a település lakóépületeinek csaknem a 70 százaléka megsemmisült, körülbelül 420-an kerültek átmeneti sátortáborba.

Kínában az elmúlt év legnagyobb visszhangot kiváltó tűzesete Jünnan tartomány Sangri-la városában volt, amelynek 1300 évvel ezelőtt épült Tukocung negyedében több mint 240, fából készült épület égett le részben vagy egészben. A közvetlen anyagi kárt közel 90 millió jüanra (3,2 milliárd forint) becsülték.

A tüzet ott egy fogadóban bekapcsolva felejtett elektromos hősugárzó okozta. Az esettel kapcsolatban kiderült, hogy bár a városi tűzvédelemre dollármilliós nagyságrendben költöttek, a hideg miatt a tűzcsapok nem működtek, a tűzoltóautók pedig nem jutottak be a szűk utcákba.