Első alkalommal ült össze hétfőn Brüsszelben az Európai Unió és Ukrajna közös társulási tanácsa  azt követően, hogy november 1-jén hatályba léptek az EU és Kijev között megkötött társulási és szabadkereskedelmi egyezmény politikai fejezetei.


Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője az EU számára rendkívül fontos napnak nevezte a mait, a közös tanácskozás pedig szerinte a legjobb lehetséges eszköz, amelyen keresztül az EU támogatni tudja a reformok megvalósítását.

Mogherini úgy vélte, a legutóbbi választáson a kormány világos mandátumot kapott, hogy átalakítsa az országot, s közös cél és érdek, hogy ebben eredményes legyen, s ez minden egyes ukrán polgárnak a hasznára váljon.

"Az EU és tagállamai Önök mellett állnak, és ki is tartanak Önök mellett" - mondta Mogherini az ukrán delegációt vezető Arszenyij Jacenyuk miniszterelnöknek.

Jacenyuk  úgy vélekedett:  közös feladat, hogy Ukrajna sikertörténet legyen. Kijelentette, hogy kormány mindent megtesz, ami tőle telik, amit megígért, és amit az ukrán gazdaság megkíván, de új pénzügy segélycsomagra van szüksége a jelenlegi helyzet átvészeléséhez, ráadásul "már tegnapra".

A kormányfő felidézte, hogy az orosz agresszió miatt az ország ipari termelésének tizedét elveszítette, 7 százalékkal zsugorodik a bruttó hazai termék, mégis öt százalékkal több adót szedtek be, két megszorító csomagot fogadtak el, a közalkalmazottak 10 százalékát elbocsátották, új adókat vezettek be, és mérsékelték a kiadásokat.

"Nehéz egy állig felfegyverzett atomhatalommal harcolni" - fogalmazott az orosz-ukrán konfliktusról Jacenyuk, kitérve arra is, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti kereskedelem 50 százalékkal esett vissza. Mint fogalmazott: Moszkva számára Ukrajna hadszíntér.

"Ez a mi országunk. Harcolni fogunk a függetlenségünkért, és be fogjuk vinni Ukrajnát az EU-ba" - hangsúlyozta Jacenyuk.

A Krím orosz annektálása miatt szankciókról szólva az ukrán miniszterelnök közölte: azt kérte az uniótól, hogy vezessen be teljes beruházási tilalmat az oroszok által megszállt félszigettel szemben, valamint elmondta azt is: bizonyítékaik vannak, hogy az orosz hatóságok brutálisan megsértik a krími tatár kisebbség emberi jogait.

Forrás: MTI