A Magyar Érdemrend tiszti keresztjét adta át Michael R. Turner amerikai republikánus képviselőnek, a NATO Parlamenti Közgyűlése új elnökének Áder János köztársasági elnök megbízásából kedden az amerikai fővárosban Szapáry György washingtoni magyar nagykövet.


A misszióvezető kijelentette, hogy Turner volt a közép-európai energiabiztonság egyik legelső és legkitartóbb szószólója a kongresszusban, és sokat tett a probléma minél szélesebb körben való megismertetéséért és az amerikai gázexport liberalizálásáért.

Turner egyebek között azt hangoztatta, hogy Oroszország agresszivitása miatt a következő öt évben a két legfontosabb kérdés a transzatlanti viszony és az energiabiztonság lesz, ezért nagy jelentőségűnek nevezte az Egyesült Államok és Magyarország kétoldalú és a NATO-n belüli kapcsolatainak erősítését.  

Michael R. Turner 1985 és 1992 között gazdasági jogászként dolgozott, 1994 és 2002 között pedig az Ohio állambeli Dayton polgármestere volt. 2002-ben választották be először a szövetségi  képviselőházba. A ház katonai bizottságának tagja, a harcászati szárazföldi és légierők albizottságának elnöke, a kormányzati ellenőrzési bizottság tagja. November 24. óta az atlanti szövetség Parlamenti Közgyűlésének elnöke. 

Nagy szerepe volt abban, hogy az amerikai palagázexport geopolitikai és geostratégiai jelentőségével a kongresszus már heti szinten foglalkozik. Ő volt az eredeti beterjesztője annak a törvényjavaslatnak, amely a NATO-tagországok - így egyebek között Magyarország -, valamint Japán esetében automatikusan megadná az amerikai palagáz exportjára vonatkozó engedélyt. Turner folyamatosan napirenden tartja a transzatlanti energiabiztonság kérdését. 

A képviselő elkötelezett támogatója a transzatlanti katonai és biztonságpolitikai kapcsolatok szorosabbra fűzésének is.